Suficit u okviru CEFTA 370,9 mil. €

Srbija je za četiri meseca 2009. ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA od 370,9 miliona evra, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.05.2009.

14:40

Default images

Taj suficit je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, odnosno žitarica, proizvoda od njih, kao i raznih vrsta pića. Iz regiona CEFTA najviše je uvoženo gvožđe i čelik, električna energija, proizvodi od nemetalnih minerala i drugi energenti.

Izvoz Srbije u prva četiri meseca bio je 705,4 miliona dolara, uvoz 334,5 miliona dolara, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 210,9 odsto.

Srbija je u prošloj godini ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA od 1,8 milijardi dolara, što je takođe bio rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda. Što se uvoza tiče, Srbija je iz zemalja CEFTA najviše uvozila gvožđe i čelik, kameni ugalj, plutu i drvo.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.

Njegove dodatne prednosti su blizina i poznavanje poslovne kulture i preferencija potrošača, kao i mogućnost oslobađanja od carina za izvoz proizvoda za čiju proizvodnju je korišćeno 70 odsto sirovina iz CEFTA regiona ili EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: