NIP bi mogao destabilizovati tržište

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da bi priliv novca iz NIP-a mogao destabilizovati tržišne mehanizme u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2006.

09:11

Default images

"Taj veliki priliv deviza je privremen te će, ako se strogo ne odvoji od tekućih tokova, predstavljti snažan udar na stabilnost i svojevrsnu deformaciju u funkcionisanju tržišnog mehanizma", rekao je on.

Prema rečima Madžara, NIP će predstavljati veliki izvor dodatne tražnje i to će se ekspanzivno dejstvo ispoljiti ne samo kratkoročno, nego i na duže staze.

Kod NIP-a, kako je rekao, generalno gledano postoji i opasnost da se "veliki novac proćerda kroz dosta projekata koji ne bi smeli da se finansiraju iz tih izvora, poput tekućih popravki i investicionog održavanja".

On je ocenio da još nije stvoren ambijent za prava strana ulaganja, ističući da je "Srbija je još uvek divlja i besudna zemlja" i da "strani investitori zaziru od tog civilizacijskog vakuuma".

"Još nismo napravili valjan pravni poredak, sudstvo još ne funkcioniše kako treba, infrastruktura ne valja, a sve to, kao i jedan broj stvari kao što je, na primer, korupcija odbija strane ulagače", rekao je Madžar, koji je direktor Instituta za strategijske studije i razvoj BK Univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: