Borba protiv inflacije

Posle višegodišnjih muka sa inflacijom iz Narodne banke stižu uveravanja da će inflacija do kraja godine biti ispod 10 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2006.

11:56

Default images

Guverner Radovan Jelašić naveo je da je cilj Narodne banke da ovogodišnja inflacija bude između sedam i devet odsto, a iduće godine u proseku šest odsto. Avgustovska inflacija bila je 0,7 odsto, a u prvih osam meseci ukupno 6,3 odsto, objavio je danas Zavod za statistiku. U saopštenju se navodi da su troškovi života u avgustu bili viši 0,3 odsto nego u julu i 5,3 odsto viši nego decembra 2005.

Vladimor Gligorov sa bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije kaže za B92 da je realno očekivati, ako se gleda inflacija između decembra prošle i decembra ove godine, da inflacija bude između devet i 10 odsto. "Ako se gleda godina na godinu, onda je realno oko 13 odsto, a ako dođe do jesenjeg ubrzanja inflacije, onda se može očekivati između 13 i 15 odsto. Kada se inflacija smanjuje, prosečna inflacija se smanjuje nešto sporije nego marginalna inflacija", kaže Gligorov.

"Treba reći i da se kursom evra dosta manipuliše. Ranijih godina su politika kursa i inflacija bili u funkciji finansiranja budžeta, koji je značajnim delom finansiran iz inflacije. Sada, međutim, nema problema s prilivom sredstava iz inostranih izvora, iz privatizacije, pa inflacija može biti stavljena pod kontrolu. Ako to i bude urađeno, onda se može očekivati i pozitivan efekat na stabilnost kursa jer tada, s obzirom na značajan priliv novca iz inostranstva, ne treba očekivati poremećaje u smislu pada kursa", kaže Gligorov.

Avgustovska inflacija 0,7

Inflacija u Srbiji u avgustu bila je 0,7 odsto, a u prvih osam meseci ukupno iznosi 6,3 odsto, objavio je Zavod za statistiku. Poljoprivredni proizvodi u avgustu pojeftinili su za 6,2 odsto, a kretanje cena povrća i voća ocenjeno je kao uobičajeno za ovaj period godine.

Industrijski prehrambeni proizvodi u avgustu su poskupeli za 0,7 odsto. U odnosu na jul cene pića u proseku su povećane za 0,9 odsto, industrijskih neprehrambenih proizvoda za 1,2 odsto, a cene usluga u proseku su porasle za 0,8 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: