Žalbe na polise na stranom jeziku

Beograd -- NBS je saopštila da 80 odsto od 365 osiguranika poseduje polise osiguranja na stanom jeziku koje ne važe u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli

U Narodnoj banci kažu da su seosiguranici javili nedelju dana nakon upozorenja građanima da polise na osiguranja na stanom jeziku ne važe u Srbiji. Veliki broj građana naveo je da se oseća prevarenim, jer su mislili da kupuju penzijsko osiguranje, što nije bio slučaj. Građanima je rečeno i da na osnovu polise mogu da dobiju kredit, što ne mogu da ostvare ni u jednoj banci koja posluje u Srbiji.

Uz to, takve polise su ništave, kao i da nisu potpisane, jer u Srbiji ne proizvode pravno dejstvo, a njihovi vlasnici svoja prava, ukoliko su ugrožena, mogu da ostvare samo pred nadležnim sudovima u zemljama u kojima je sedište inostrane osiguravajuće kompanije.

U NBS kažu da bi problem mogao da se reši ako bi društva za osiguranje iz inostranstva portfelj domaćih osiguranika prenela na istoimeno društvo za osiguranje koje legalno posluje u Srbiji, kao što je slučaj sa Grave osiguranjem i Viner štediše osiguranjem.

Kako se ističe, prodaja polise osiguranja na stanom jeziku u Srbiji predstavlja krivično delo koje se kažnjava zatvorom od tri do šest godina. NBS je dobila nekoliko desetina fotokopija takvih polisa i zatražila od građana da do 31. avgusta šalju kopije dokumenata, kako bi mogla da utvrdi obim te pojave, analizira je i preduzme odgovarajuće mere.

Polise se mogu poslati na faks broj 011/3338-274 ili elektronskom poštom na adresu osiguranje@nbs.yu, kao i na adresu: Narodna banka Srbije, 11000 Beograd, Kralja Petra 12, za osiguranje.

Srbija

Nakon Mobtela i Mobija, Telenor!

„Korisnik Telenorove GSM mreže nije trenutno dostupan, molimo pozovite kasnije“, kaže snimljeni ženski glas ukoliko pozovete nekoga ko je nedostupan na 063 mreži. Novo ime i logo su prve uočljive promene nakon dolaska skandinavskih investitora.

Srbija četvrtak 31.08. 17:51 Komentara: 0

Deltina "podrška" vlasnicima Novosti

Srpska kompanija Delta finansijski je podržala preduzeća koja su kupila većinski paket akcija kompanije Novosti, ali nije vlasnički povezana s njima, izjavila je potpredsednica tog holdinga Milka Forcan.

Srbija četvrtak 31.08. 17:12 Komentara: 0

30 miliona evra iz NIP za Kraljevo

Opština Kraljevo je iz Nacionalnog investicionog plana dobila 30 miliona evra, potvrdio je menadžer kraljevačke opštine Jovan Nešović i dodao da su u kratkom periodu Projektnom centru ministarstva finansija Srbije poslata 24 projekta iz svih sektora predviđenih Planom.

Srbija četvrtak 31.08. 16:59 Komentara: 0

Borba protiv inflacije

Beograd -- Posle višegodišnjih muka sa inflacijom iz Narodne banke stižu uveravanja da će inflacija do kraja godine biti ispod 10 odsto.

Srbija četvrtak 31.08. 11:56 Komentara: 0
strana 1 od 7 idi na stranu