Region

Petak, 02.09.2016.

13:19

U čemu je fora - zašto svi odjednom prave bazene?

Od 2013. u Hrvatskoj su privatnici izgradili gotovo 500 bazena. U ovoj godini taj broj skočiće za novih 176.

Izvor: Tportal

U čemu je fora - zašto svi odjednom prave bazene?
(Foto: Thinkstock.com)

Bazenski bum dogodio se nakon što je država odlučila d aodreši kesu i sufinansira izgradnju bespovratnim sredstvima. Na to je dosad potrošila više od 25 miliona kuna. Ipak postavlja se pitanje isplati li se malom privatnom iznajmljivaču da uloži, i uz državnu pomoć, ne male pare u bazen.

Šta mu on na kraju donosi?

Teško je dati neku okvirnu cenu izgradnje bazena jer ona znatno varira u zavisnosti od njegove vrste (montažni, betonski, inok, liner, poliesterski), načina rada, opremi, prostoru gde će biti smešten itd.

Bez 10.000 evra zaboravite na bazen

Ono što su istakli građevinari je da za manje od 10.000 evra + PDV gotovo je nemoguće izgraditi normalan kućni bazen. Pod 'normalan' misli se na bazen u kojem je moguće plivati što traži najmanje osam metara dužine, 4 metara širine i dubinu od 1,35 metara.

Cena betonskog bazena tih dimenzija sa prelivnim kanalom, uređajem za prečišćavanje i obloženog pločicama, u šta su još uračunati iskopavanje i građevinski radovi, kreće se od 30.000 do 50.000 evra. Jeftinije se može proći ako bazen nema prelivne kanale, već se ugrade skimerom (čiste površinsku nečistoću poput lišća), a umesto pločica kao obloga stavi se PVC bazenska folija.

Još su skuplji inok bazeni (nerđajući čelik) gde se cene penju od 50.000 do 90.000 evra.

Jeftiniji su liner (zida od betonskih ili stiropornih blokova) i poliesterski bazeni koji će vas koštati od 12.000 do 40.000 evra.

Montažni bazeni imaju najnižu cenu. S građevinskim radovima za takav bazen dimenzija 8 k 4 metara troškovi su od sedam do deset hiljada evra.

Za koga je isplativa gradnja bazena?

Koji god model odabrali, jasno je kako se radi o velikoj investiciji za malog privatnog iznajmljivača. Država sa svoje strane bespovratno nudi najviše 40.000 kuna podrške. Zbog toga pre odluke o gradnji bazena treba dobro izračunati da li je isplativo.

Bazen privatnom iznajmljivaču pre svega donosi dužu sezonu.

'U kućama za odmor koje imaju bazen sezona se završava sredinom oktobra. Imate goste koji koriste bazene već u četvrtom i petom mesecu, pogotovo ako se radi o gostima sa severa Evrope. Uz to, bazen donosi određenu atraktivnost. Često se može čuti 'šta će nam bazeni kad imamo more'. Ali vi im nudite doživljaj da sa svojom porodicom mogu nesmetano koristiti bazen ili sedeti uz njega u večernjim satima', objašnjava Predojević.

Izgradnja bazena ne vodi i ka tome da privatni iznajmljivač tad može podići cenu smeštaja. Sve zavisi od toga na kojoj je lokaciji. Iskustva nekih privatnika pokazuju kako je pojedincima na dvadesetak kilometara od mora bazen bio osnovni preduslov kako bi uopšte privukli goste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

9 h

Podeli: