Svet 0

09.05.2024.

18:35

Kruna pala

Švedska kruna je pala u odnosu na američki dolar nakon što je Švedska narodna banka (Sveriges Riksbank) snizila referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 3,75 odsto.

Izvor: Tanjug

Kruna pala
Shutterstock/Visuals6x

Podeli:

Kako se navodi na sajtu Švedske narodne banke, inflacija u toj zemlji se približava željenom nivou, dok je ekonomska aktivnost u zemlji i dalje slaba.

Godišnja stopa inflacije u Švedskoj je u martu iznosila 4,1 odsto, a bazna inflacija 2,9 odsto, što je u oba slučaja manje nego u februaru.

Ako se inflacija u Švedskoj bude razvijala u skladu sa očekivanjima, banka očekuje da će u drugoj polovini 2024. još dva puta sniziti referentnu kamatnu stopu.

"Rizici koji mogu izazvati ponovni rast inflacije u Švedskoj prvenstveno su povezani sa snažnom američkom ekonomijom, geopolitičkim tenzijama i kursom švedske krune", ističe se u izveštaju.

Banka je najavila da će slediti opreznu monetarnu politiku uz postepeno smanjivanje kamatnih stopa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: