Sve više turista iz Srbije u Hrvatskoj

Sve više individualnih turista iz Srbije dolazi u Hrvatsku na letovanje, što potvrđuje intenzivan promet autobusa proteklih nedelja iz Beograda prema Hrvatskoj.

Region

Izvor: Jutarnji.hr

Sreda, 19.07.2006.

16:29

Default images

U Beogradskoj autobusnoj stanici potvrđeno nam je da svakodnevno 15 do 20 autobusa kreće s tog perona prema Hrvatskoj, od čega čak 15 prema jadranskim destinacijama. Železnice Srbije, pak, sredinom juna uvele su i specijalni voz Beograd - Split, u kom su mesta u spavaćim i običnim vagonima rasprodana za sledeća tri vikenda.

„Poslednja tri do četiri vikenda, u vreme kada kreću autobusi za Makarsku i Split, gužve na peronu posebno su velike“, potvrdio je Dragan Kamber, šef Službe prometa na BAS-u.

Dodao je da se svakodnevno promet pojačava, a tokom poslednjih mesec dana vikendom su uvedene i vanredne linije. Uz redovne prema Splitu, Makarskoj, Puli, Rijeci i Poreču, vikendom na tim relacijama uvode i dva do tri vanredna autobusa, a nedavno je uvedena i linija za Dubrovnik. U petak oko 19 sati na prepunoj beogradskoj autobuskoj stanici, najveća je gužva nastala baš pokraj tri autobusa za Makarsku. 

„Još nije zgodno ići autom beogradskih oznaka, pa se putuje autobusom jer je tako lakše i jeftinije. Put do Makarske traje malo više od 12 sati, povratna karta stoji oko 60 evra, a najviše ljudi putuje do Splita ili Makarske“, kaže Marina Todorović iz agencije BS Tours.
Iako beogradske turističke agencije stidljivo nude aranžmane za hrvatski Jadran, većina putnika iz Srbije prema Hrvatskoj putuje u vlastitom aranžmanu, odnosno odlaze u posetu roditeljima ili prijateljima.

Mlade studentkinje Aleksandra i Jelena odlučile su da putuju u Podgoru kraj Makarske gde njihova prijateljica iz Beograda ima kuću. Jelena kaže da ide već drugu godinu zaredom, a Aleksandra ide prvi put i zbog toga je uzbuđena.

„Nisam bila u Hrvatskoj još otkad sam bila mala, a prijateljice me uveravaju da je hrvatsko more najlepše“, rekla je Aleksandra. Jelena je dodala kako im prijatelji u Beogradu zavide što idu u Hrvatsku i napomenula da prošle godine nije doživela nijedno neugodno iskustvo, a provod joj je bio bolji nego u Crnoj Gori i Grčkoj gde je letovala prethodnih godina.

Direktor Medija centra Železnica Srbije, Mile Lokas, naglasio je kako od sredine juna, kad je uveden vanredni voz Jadran Ekspres koji petkom vozi za Split s odvajanjem za Rijeku, gotovo nije bilo praznih mesta. Za sledeća tri vikenda rasprodana su sva mesta u vozovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: