Predložili: "Auto-put da se zove 'Princeza Ksenija'"

U Skupštinu opštine Kolašin stigao je predlog koji se tiče imena crnogorskog auto-puta.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2022.

13:12

Predložili:
Ilustracija: TTstudio/Shutterstock

Reč je o predlogu odbornika Demokratske partije socijalista Nikole Lakićevića da ta opština usvoji zaključak da se Vladi Crne Gore uputi inicijativa kojom se predlaže da naziv auto-puta bude "Princeza Ksenija".

"Podržavam i očekujem da ovaj zaključak bude jednoglasno prihvaćen", naveo je na svom Tviter nalogu predsednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić, prenosi CdM.

U predlogu odbornika Lakićevića se ističe da je princeza Ksenija bila izuzetno obrazovana, darovita, karakterna, odvažna, principijelna i dostojanstvena dama, koja je pored mnogih veština upamćena kao prva žena vozač - ne samo u Crnoj Gori, nego i na Balkanu.

Komšijama za auto-put do Srbije fali još 1,7 milijardi evra

"Vozila je automobil marke fiat 1100, koji je dobila na poklon od sestre Jelene. Na osnovu navedenog, a iz poštovanja prema lepšoj polovini crnogorskog društva i princezi Kseniji, mišljenja sam da je predlog za ime auto-puta sasvim dostojan", navodi se u Lakićevićevoj inicijativi.

Ako odbornici podrže zaključak, on će biti prosleđen Vladi na dalje razmatranje.

Ukupna dužina prve deonice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocevnih tunela.

NYT oštro o komšijama: "Jedan od najskupljih puteva na svetu zavšava se u blatnjavom polju"

Ukupna dužina tunela je 17,7 kilometara, što čini oko 43 odsto dužine prioritetne deonice auto-puta.

Otvorena trasa, ukupne prosečne dužine od oko 17,6 kilometara čini 42 odsto ukupne dužine ove deonice.

Ugovorena je cena od 809,6 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: