Otkriveno kako će izgledati hrvatska kovanica sa Teslinim likom FOTO

Na današnjoj sednici hrvatskog Nacionalnog veća za evro predstavljaju se odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica evra i centa.

Region

Izvor: B92

Petak, 04.02.2022.

10:46

Otkriveno kako će izgledati hrvatska kovanica sa Teslinim likom FOTO
Ilustracija: vkilikov/Shutterstock

"Kada Hrvatska usvoji evro, na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku", rekao je predsednik Vlade Andrej Plenković na početku sednice.

"Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice", rekao je on, prenosi Dnevnik.hr.

Plenković: Tesla na hrvatskoj kovanici od 50, 20 i 10 evrocenti

Na dva evra biće geografska karta, na evru kuna, na 50, 20 i 10 centi Tesla, a na manjim apoenima centa biće glagoljica. Na svim apoenima biće i motivi šahovnice.

Teslu bi da prisvoje i Rumuni? Hrvati ubeđeni: "Ne uzimamo nikoga ni od koga"

Prvorangirane predloge prihvatilo je i Veće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj, koji su takođe bili prisutni na sednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: