Region

Četvrtak, 20.07.2017.

15:23

Hrvati gube najmilije goste: "Ko nam ih krade?!"

U prvih pet meseci u Hrvatsku je došlo osam odsto manje Nemaca, a noćenja je čak 15 posto manje, pišu regionalni mediji.

Izvor: Slobodna Dalmacija, Jutarnji list

Hrvati gube najmilije goste:
(Foto: Thinkstock.com)

Gubi li Hrvatska polako dosad najvernije goste, Nemce?

Pitanje se nameće nakon što je Evropska putnička komisija - ETC ovih dana izdala izveštaj o turističkim trendovima za prvi kvartal 2017. godine i posebno u njemu istakla kako je Hrvatska, na veliko iznenađenje, u prvih pet meseci 2017. ostvarila osam odsto manji broj dolazaka kao i čak 15 odsto manji broj noćenja gostiju iz Nemačke.

Podatak potvrđuju i mesečni izveštaji o stanju tržišta koje svaki mesec objavljuje HTZ, a koji otkrivaju kako su najveći gubitak nemačkih gostiju zabeležili u maju, i to u iznosima od 23 odsto u dolascima te čak 32 odsto u noćenjima.

Istovremeno, Evropska putnička komisija beleži još jedan paradoks: hrvatsko tržište, uz tursko, jedno je od retkih evropskih tržišta koje beleži pad broja nemačkih posetilaca u predsezoni s obzirom na to da analize pokazuju kako je većina popularnih turističkih destinacija u Evropi ove godine ipak profitirala od ovih gostiju.

Posebno se to odnosi na zemlje u okruženju, među kojima prednjači Bugarska, piše Jutarnji list.

Bugarska je prema podacima ETC-a u prvom kvartalu 2017. godine ostvarila rast od 40% broja nemačkih turista.

Bugarska je, tvrde u ETC-u, postala nova zimska destinacija za nemačke porodice, koje su vrlo skupa austrijska i švajcarska skijališta odlučile da zamene znatno jeftinijim, balkanskim.

Istovremeno, ove godine je Srbiju posetilo 26 odsto više Nemaca, 25 odsto raslo je i tržište Crne Gore, u Rumuniji su rasli za 18 posto, a u znatno većem broju rado odlaze i u Mađarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

10 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: