Zašto u BiH nema kompanija i brendova koji su prisutni u regionu niz godina?

Sarajevo -- Sefora, Miler, Sinsej, C&A, su kompanije koje postoje u susednim zemljama, ali ne i u BiH.

Izvor: Capital
Podeli
Foto: shutterstock/LCV
Foto: shutterstock/LCV

Pre nekoliko meseci potvrđen je dolazak Lidla u BiH, međutim kada će i prve poslovnice biti otvorene još nije poznato, izveštava sarajevska N1, a piše Kapital.

"Lidl neprestano istražuje potencijalne ciljeve širenja i analizira uslove na lokalnom tržištu i potencijal kupaca. Ljubazno Vas molimo za razumevanje da u ovom trenutku ne možemo komentarisati prirodu i obim mogućih aktivnosti, te s tim u vezi moguće lokacije trgovina ili datume otvaranja", saopšteno je ranije iz Lidla.

Za razliku od Lidla, C&A u ovom trenutku nije zainteresovan za BiH, ali ističu kako prate tržište BiH.

"U ovom trenutku Bosna i Hercegovina nije na našoj listi prioriteta. Ipak, vrlo pažljivo pratimo ovo tržište. Nakon izazovne godine pandemije, u procesu smo modernizacije podružnica u zemljama u kojima smo već zastupljeni - ali to ne isključuje buduće širenje u druge zemlje", odgovor je iz kompanije C&A.

Kada odlučuju gde investirati, strani investitori procenjuju više aspekata neke zemlje.

Neki nisu zainteresovani zbog veličine tržišta, niskog standarda, političke i ekonomske stabilnosti, infrastrukturne izgrađenosti.

Marketing stručnjak Almir Hodžić ističe da je u BiH zanimljiv i parametar heterogenosti potrošačkog tržišta.

"Prevelika je razlika u potrošačkim navikama, recimo na robama široke potrošnje imate urađenu kategorizaciju proizvoda. Pa imate npr. mleko i mlečne proizvode, meso i mesne prerađevine, houm ker, personal ker, alkoholna i bezalkoholna pića itd. I sad recimo ako uzmete kategoriju kafe i analizirate kategoriju kafe i imate 130 proizvođača kafe koji se 'tuku' za bosanskog potrošača, pa imate situaciju da u jednom marketu, nije ista ponuda kafe recimo Travniku, Banja Luci, Zenici, Mostaru itd", pojasnio je Almir Hodžić iz biznis Udruženja Povelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu