ToMontenegro: Od nula do 30 miliona evra

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da je Vlada za osnivanje nove avio-kompanije ToMontenegro uplatila 4 miliona evra

Region

Izvor: Tanjug, cdm.me

Subota, 02.01.2021.

00:33

ToMontenegro: Od nula do 30 miliona evra
Ilustracija: Darja Balšiæ

Početni kapital preduzeća ToMontenegro, prema Spajićevim rečima, iznosiće 30 miliona.

“Novu godinu počinjemo dobrim vestima. Za manje od mesec, nova Vlada je racionalizacijom dosadašnjeg nedomaćinskog trošenja od 4.000.000 evra počela osnivanje nove nacionalne avio kompanije “ToMontenegro D.O.O” koja će kao početni kapital imati ukupno 30.000.000 evra”, napisao je Spajić na Tviteru, prenosi portal CDM.

On je pozvao građane da šalju predloge za ime i logo, prenose Vijesti. Rekao je da je Vlada morala brzo da reaguje kako bi spasila maksimum iz MA ali da su ime, logo i dizajn podložni promeni, zbog čega je zamolio sve građane da predloge šalju Vladi. Ministar je rekao da će Vlada predloge predstavljati javnosti, koja će imati završnu reč.

Ipak, takav potez naišao je na burne reakcije.

Poslanik Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević reagovao je na Vladinu odluku. On, naime, tvrdi da je izvršna vlast, prilikom informisanja javnosti o gašenju Montenegro erlajnsa, saopštila da će pokretanje novog avio-preduzeća koštati nula evra.

“Troškovi osnivanja nove kompanije biće nula evra. Danas smo ipak 'potrošili' početnih četiri miliona. Juče smo usvojili Odluku o osnivanju sa imenom ToMontenegro. Danas, razumem, pozivamo građane da daju prijedloge za ime? Nije mi jasno - menjamo li ime od juče”, napisao je Konjević na Tviteru.

Ocenjuje i da je početni kapital od 30 miliona utvrđen bez adekvatne analize i stručne rasprave.

“Hrabar potez. Da li će biti ispravan vreme će pokazati”, kazao je Konjević.

I bivši ministar odbrane i poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković komentarisao je odluku Vlade.

“Od nula evra preko četiri miliona do 30 miliona. Srećna Nova godina”, naveo je Bošković na Tviteru.

"Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić reče da nasledio 'sprženu zemlju'. Kako onda za 20 dana izvuče četiri miliona evra za osnivanje nove avio-kompanije", upitao je poslanik Demokratske partije socijalista Petar Ivanović.

"Reče i da će poštovati zakon. Gde nađe poziciju u budžetu za osnivanje nove avio-kompanije? Biće da svi nemamo uvid u isti budžet. Transparentno”, naveo je Ivanović na Tviteru.

Posetimo, u Službenom listu objavljena je odluka o osnivanju nove avio-kompanije ToMontenegro, u kojoj je istaknuto da je osnovni kapital društva 30 miliona evra, te da će biti uplaćen u roku od godinu dana od registracije kompanije, “u jednoj ili više tranši, od čega će četiri miliona evra biti uplaćeno prilikom registracije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

16 h

Podeli: