Dve firme u Srpskoj dobile dozvolu da se bave naoružanjem

Banjaluka -- Preduzeća EIB Internacionale iz Banjaluke i “Nova tvornica prečistača” Rogatica dobile su dozvolu od Vlade RS za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme.

Izvor: Capital
Podeli
Foto: Depositphotos/orcearo
Foto: Depositphotos/orcearo

Odluka je donesena na sednici održanoj 27. jula, a u oba slučaja dozvole su izdate na neodređeno vreme.

Drago Talijan, direktor kompanije EiB Internacionale, otkriva za portal Capital kako je plan da se preduzeće u budućnosti bavi delaboracijom municije, zbog čega im je bila neophodna dozvola.

Delaboracija podrazumeva proces rastavljanja razne vrste municije na sastavne elemente uz odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija.

“Informacije pokazuju da je u BiH još dosta municije koja treba da se uništi zbog čega se rodila ideja da se umešamo u te poslove. Ovo je samo jedan od neophodnih koraka, pošto mora da se dobije i rešenje resornog ministarstva u Sarajevu”, kazao je Talijan.

Inače, Talijanova firma je bila član konzorcijuma koji je upravljao nadležnom institucijom za tehničke preglede u Republici Srpskoj. Taj posao je ove godine od njih preuzela kompanija Prointer iz Banjaluke sa svojim partnerima.

Sa druge strane, na telefone preduzeća iz Rogatice se niko nije javljao pa je za sada nepoznato u koje svrhe planiraju koristiti dobijenu dozvolu, piše portal.

Fabrika koju je Vlada RS kupila u stečajnom postupku još 2009. godine, a kasnije nekoliko puta pokušala prodati, decenijama je u nezavidnoj situaciji. Političari je uglavnom koriste za svoju promociju gde najavljuju brojne strateške partnere i investitore od kojih se za sada nijedan nije pojavio. Poslednji u nizu koji je obećao pomoć je Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je kazao kako će se za ovog bivšeg privrednog giganta “tražiti nove mogućnosti”, piše portal.

strana 1 od 46 idi na stranu