Pad ukupnih depozita u bankama, rast samo na računima vlade

Podgorica -- Ukupni depoziti u crnogorskim bankama na kraju maja iznosili su tri milijarde i 299 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, dyoma2
Foto: Depositphotos, dyoma2

To je za 153 miliona evra ili 4,5 odsto manje u odnosu na početak godine kada su iznosili 3,452 milijarde, navodi CBCG.

Depoziti imaju blagi pad u svakom mesecu od početka godine, a najveći je bio u martu u odnosu na april i iznosio je 2,5 odsto.

Na smanjenje depozita proteklih meseci najviše su uticale kompanije u stranom vlasništvu koje su u januaru imale 327 miliona evra depozita u bankama, a u maju 252 miliona, što je pad za 23 odsto, navode iz Centralne banke Crne Gore.

Domaće stanovništvo je u bankama u januaru imalo milijardu i 299 miliona evra, a u maju je taj iznos pao za pet odsto, ili za 62 miliona evra, na milijardu i 237 miliona, prenose podgoričke "Vijesti".

Domace privatne kompanije su depozite u bankama u ovom periodu smanjile za 3,2 odsto, sa 814 na 788 miliona evra.

Strani građani su u crnogorskim bankama u januaru držali 457 miliona evra, a na kraju maja ta suma je imala neznatan pad na 451 milion.

Rast depozita u ovom periodu zabeležen je na računima crnogorske vlade, koja je u bankama u januaru imala 155 miliona, a na kraju maja 184 miliona, kao i kod "ostalih finansijskih institucija" sa 29 na 43 miliona evra i kod domaćih nevladinih i drugih neprofitnih organizacija sa 57 u januaru na 60 miliona evra u maju. (Kraj) gri/dar

strana 1 od 39 idi na stranu