BiH lane izvezla oružje i municiju u vrednosti od 109 miliona evra

Izvoz namenske industrija BiH prošle godine iznosio je 212,93 miliona konvertibilnih maraka (108,86 miliona evra).

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/orcearo
Foto: Depositphotos/orcearo

To je više za oko četiri posto u odnosu na 2018. godinu, izjavila je Srni direktorka Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović.

Prema njenim rečima, najviše se izvozilo u Saudijsku Arabiju - 33,89 posto, Egipat 27,1 posto, Afganistan 5,73, Tursku 4,54, te u Maroko 3,95 i Ujedinjene Arapske Emirate 3,04 posto.

Lalović je rekla da se kao i do sada najviše izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje, što čini 90 posto izvoznog programa, dok se preostalih 10 posto odnosi na delove za revolvere i pištolje, kao i artiljerijsko oružje, prenosi Klix.ba.

"Izvoz cele namjenske industrije BiH nosi manje od deset kompanija, što čini ove rezultate izuzetnim. Činjenica da su proizvodi namenske industrije BiH plasirani u skoro 50 zemalja i na svim kontinentima, govori da je ova industrija u velikom stepenu izvozno orijentisana i da je svako tržište važno i interesantno", istakla je Lalović.

Ona je naglasila da pored povećane potražnje na svetskom tržištu, dobrim rezultatima ujedno su doprineli i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem tržištu, kroz dobru saradnju nadležnih institucija sa privredom.

strana 1 od 58 idi na stranu