Crnogorci u problemima: Nedostaje im oko 1,2 milijarde evra

Podgorica -- Državnom budžetu Crne Gore u naredne tri godine nedostajaće skoro 1,2 milijarde evra za servisiranje svih obaveza, pokazuju podaci iz vladinog nacrta.

Izvor: volimpodgoricu.me
Podeli
Foto: Depositphotos, AndreyPopov
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Posmatrano po godinama, u narednoj će budžetu nedostajati 590 miliona evra, a u 2021. i 2022. godini 378,4 miliona, odnosno 231,5 miliona evra, pišu Vijesti.

"Prema Zakonu o budžetu za narednu godinu, nedostajuća sredstva iznosiće oko 590 miliona evra, a za finansiranje tog iznosa neće biti neophodno novo zaduženje. Novac će biti obezbeđen iz depozita vrednih 490 miliona evra, nastalih emisijom obveznica u ovoj godini, dok će preostalih 100 miliona biti obezbeđeni povlačenjem novca iz kredita sa kineskom Eksim bankom, za potrebu realizacije projekta izgradnje prioritetne deonice auto-puta“, navodi se u vladinom dokumentu, a prenosi MINA.

Zakonom o budžetu predviđena je, kako je objašnjeno, mogućnost zaduženja do 250 miliona evra, ako se ukaže mogućnost da se obezbedi novac pod povoljnim uslovima za finansiranje budžeta za 2021. godinu.

Zakon o budžetu za narednu godinu je u formi predloga u skupštinskoj proceduri.

Vlada planira da naredne godine uz pomoć garancije Svetske banke, vredne 80 miliona evra, obezbedi 250 miliona evra koje bi trošila u 2021. godini.

S tom međunarodnom finansijskom organizacijom se pregovara.

“Crna Gora je u pregovorima sa Svetskom bankom oko druge garancije. Pregovori o zaključenju tog aranžmana početi su prošle godine, i on bi trebalo da bude odobren početkom naredne, u kojoj se očekuje realizacija aranžmana“, navodi se u dokumentu.

Planirano je da se novac tog zajma iskoristi za stvaranje rezerve za potrebe otplate duga u 2021. godini.

strana 1 od 67 idi na stranu