Naslednik "hamera" prodaje se na Balkanu kao alva

Novo američko lako oklopno vozilo JLTV, naslednik popularnog hamera, neobično dobro se prodaje među članicama NATO-a na Balkanu.

Region

Izvor: B92

Subota, 26.10.2019.

11:43

Naslednik
Foto: Depositphotos/homank76

Nakon što su Crna Gora i Slovenija ugovorile nabavke tog terenca sa zvaničnim Vašingtonom, na redu je, po svemu sudeći, i Severna Makedonija.

Naime, posle vesti da je Podgorica sklopila ugovor o nabavci 69 vozila JLTV za 36 miliona dolara, što je najveći aranžman o prodaji vojne opreme u istoriji između Crne Gore i SAD, u nabavku JLTV-a uskoro kreće i Severna Makedonija, piše Sputnjik.

Kako navodi specijalizovani portal „Balkanska sigurnosna mreža“, Skoplje, koje uskoro očekuje članstvo u NATO-u, namerava da nabavi 151 vozilo u periodu do 2024. godine, a zatim još 98 komada u naredne četiri godine.

U dugoročnom planu razvoja operativnih sposobnosti Severne Makedonije do 2028. godine predviđena je potrošnja po milion evra za pojedinačno vozilo.

Po svemu sudeći, Skoplje, Ljubljana i Podgorica ugovorile su posao kroz direktne pregovore njihovih ministarstava odbrane sa Pentagonom, koji je u ime korisnika zaključio narudžbine sa proizvođačem — američkom firmom "Oškoš".

Tako će te tri zemlje bivše Jugoslavije postati prve države koje će nakon SAD u svom oružanom arsenalu imati JLTV, što bi trebalo da bude odskočna daska za prodaju tog terenca širom svijeta.

Interesantno je ipak da je, kako javljaju crnogorski mediji, u pitanju „lako oklopno vozilo pogodno za međunarodne operacije, pa taj podatak već može da govori o nameni u crnogorskoj vojsci“. To upućuje da Crna Gora kupuje vozila JLTV prevashodno kako bi bila kredibilan NATO partner u kampanjama širom sveta.

Što se Slovenije i Severne Makedonije tiče, za sada postoji informacija da Ljubljana planira da jedan vod JLTV-ova koriste kao lovce tenkova, dok Skoplje planira da JLTV ima u protivoklopnoj nameni, pa će ta vozila u Severnoj Makedoniji zameniti jednu četu tenkova T-72.

Sa druge strane, čini se da je računica Vašingtona prilično jasna — svojim NATO partnerima iz bivše Jugoslavije prodaće naoružanje, koje će oni kasnije koristiti u kampanjama Alijanse, piše Sputnjik. Treba dodati i to da će Crna Gora nabavku tih vozila platiti iz kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

21 h

Podeli: