Mladima do 25 godina neće se naplaćivati porez na prihod

Ministar finansija Zdravko Marić koalicionim partnerima predstavio je nacrt poreske reforme koja će na snagu stupiti 2020. godine.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

09:50

Mladima do 25 godina neće se naplaćivati porez na prihod
Ilustracija FOTO: Depositphotos/AndrewLozovyi

Iako nije reč o konačnom predlogu, mere koje je za iduću godinu osmislila Marićeva ekspertska grupa mogu se nazvati demografskim merama, koje pre svega vode računa o mladima i manjim preduzetnicima.

Ne odustaje se od smanjenja opšte stope PDV-a za jedan procentni poen pa će se od prvog dana iduće godine plaćati 24 odsto tog najizdašnijeg poreza za državnu blagajnu.

To će iz državne kase ‘izbiti’ gotovo 2,1 milijardu kuna (284,4 miliona evra), a pitanje je hoće li imati ikakav efekt na cene robe i usluga.

Iskustvo smanjenja PDV-a na deo namirnica pokazalo je da cene nisu bitno pale za građane, što nije dobra poruka uoči ove mere.

Ipak, niži PDV obećao je premijer Andrej Plenković pa od tog svog obećanja ne želi da odustane uprkos činjenici da su ga i stručnjaci i preduzetnici, pa i građani, upozorili da bi jači uticaj na privredu imale neke druge mere.

Osim PDV-a, koji je već i izglasan u Saboru, a kako nezvanično doznaje Večernji list, Marić predlaže smanjenja poreskog opterećenja za mlade ljude i za manje poduzetnike.

Tako bi, predlaže ministar finansija, mlade do 25. godine starosti valjalo potpuno osloboditi od plaćanja poreza na dohodak. U Hrvatskoj je po Državnom zavodu za statistiku 121 hiljada mladih koji rade, a imaju manje od 25 godina.

Ipak, da bi im u korist išla činjenica da su oslobođeni od poreza na dohodak, morali bi imati platu veću od 3800 kuna u neto iznosu (514,5 evra), odnosno 5700 kuna (771,8 evra), ako koriste uvećanje osobnog odbitka na uzdržavanog člana. Mladima od 25 do 30 godina starosti porez na dohodak obračunavalo bi se samo pola poreza na dohodak. Prema najnovijim podacima, najviše se iz te zemolje iseljavaju upravo mladi od 25 do 29 godina, a prošle godine je čak 5000 mladih tih godina skupine napustilo Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: