Novi propis: Strožija pravila prilikom uvoza polovnih automobila - minimum Euro 5

Bosna i Hercegovina uvodi nova, strožija pravila za trgovce i fiizička lica koji uvoze polovne automobile.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 28.04.2019.

12:11

Novi propis: Strožija pravila prilikom uvoza polovnih automobila - minimum Euro 5
Foto: Epa/ WU HONG

Umesto krševa, podiže se lestvica. Uskoroi će se moći uvoziti samo ona vozila koja zadovoljavaju standard Euro 5.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je potrebno raditi na povećanju dozvoljenog standarda na tržistu automobila u BiH i da se omogući što povoljniji uvoz hibridnih odnosno vozila na električni pogon, što do sada nije slučaj. Trend je da se što je više moguće izbaci upotreba dizelskih vozila, a da se njihova upotreba zamijeni vozilima na električni pogon, navodi Klix.ba.

On dodaje da će u narednim danima Veću ministara BiH biti dostavljena nova odluka Ministarstva, koja se odnosi na mogućnost uvoza automobila u BiH samo sa minimalnim standardom Euro 5.

U tom cilju Ministarstvo je pokrenulo inicijativu kako bi imali bescarinski uvoz vozila.

"To će snažno uticati na zaštitu prirodne sredine. Poznato je da vozila utieču na zagađenje u celoj zemlji sa 30 odsto", konstatovao je Šarović.

Donošenje ove odluke inicirala je Privredna komora Federacije BiH, čiji potpredsednik Mirsad Jašarspahić kaže da je postignuta saglasnost i sa Privrednom komorom Republike Srpske.

"Pored ekološkog aspekta, želimo ograničiti da Euro 4 bude standard za uvoz polovnih vozila, a Euro 5 za nove automobile. Na taj način ćemo unaprediti standard u oblasti zaštite životne sredine sa aspekta korištenja vozila", rekao je Jašarspahić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: