Štelovanje kilometara: Pao prvi komšija, "ukrao" 17.000 km

Smanjenje kilometraže na polovnim automobilima nije balkanski izum, već široko rasprostranjena pojava na svim evropskim drumovima.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik, B92

Sreda, 20.03.2019.

14:20

Štelovanje kilometara: Pao prvi komšija,
Foto: Thinkstock

Tržište polovnjaka je veliko, pa službenici carine i policije ne mogu svako vozilo da kontrolišu. Vraćanje sajle na kilometar satu se uglavnom obavlja u radinicama matičnih država, pre nego što automobili odu na plac.

Takvih pojava ima i u domaćim garažama. Jedan takav slučaj je nedavno otkriven u Hrvatskoj.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, policijski službenici u Pitomači priveli su 45-godišnjeg muškaraca, a kako je utvrđeno, taj čovek je u januaru prodao Folksvagen. Na brojaču kilometara u trenutku prodaje bilo 178.000. Vozilo je prodao za oko 35.000 kuna (okok 5.000 evra).

Kako se navodi u optužnici, automobil je prodao iako je znao da stanje brojača kilometara na satu ne odgovara stvarnom stanju, jer je automobil 2. jula 2018. godine, imalo pređenih 349.872 kilometra,. On se tereti da je prikrivanjem stvarnih činjenica, doveo u zabludu kupca i oštetio za novčani iznos od oko 10.000 kuna (oko 1.300€).

Praksa je pokazala da zemlje EU nisu imune na slične pokušaje prevara. Naime, prema istraživanju ADAC-a gotovo svaki treći polovni automobil koji se trenutno prodaje u Nemačkoj ima "skinutu" kilometražu. No, u slučajevima polovnih automobila koji su namenjeni za izvoz, ta se brojka penje do gotovo 50 odsto.

Gotovo polovina svih polovnjaka koji se uvezu iz Nemačke su čista prevara krajnjeg kupca, jer ne dobiva onakav automobil kakav je spreman da plati.

U Poljskoj, najvećem nacionalnom tržištu polovnih automobila u EU, procenjuje se da čak 90 odsto uvezenih polovnih automobila nema korektno prikazanu kilometražu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: