Hrvati konačno dobijaju F-16, ali izgleda, ne onakve kakve su naručili

Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju aviona F 16 Hrvatskoj, jer je rok od 15 dana za zamerke istekao, potvrđeno je iz američkog Stejt departmenta.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2018.

16:44

Hrvati konačno dobijaju F-16, ali izgleda, ne onakve kakve su naručili
Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI

Time je, piše Večernji list, dobijena dozvola Kongresa da Izraelci mogu da prodaju američke avione Hrvatskoj i postupak se vratio u Stejt department.

Ovo jeste važan korak, međutim, proces još nije gotov, pišu regionalni mediji.

Kongres je, kako nalažu američki zakoni, odobrio prodaju originalnih aviona, u stanju u kakvom su ih SAD isporučile Izraelu, a vrednost takvih mlaznjaka je 135 miliona dolara.

Na cenu originalnih aviona mora se uračunati vrednost nadogradnje koju su Izraelci izvršili na avionima da bi se dobila konačna cena. Tek kada se postigne dogovor, Stejt department šalje autorizaciju za prodaju, a pregovori o tome još traju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: