Dobra vest za Hrvate, rast 2,8 odsto

Hrvatski privredni rast u drugom tromesečju 2017. iznosio je 2,8 posto na godišnjem nivou.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

17:09

Dobra vest za Hrvate, rast 2,8 odsto
Foto: Thinkstock

U odnosu na prvi kvartal bruto domaći proizvod (BDP) povećan za 0,8 procenata, prema prvim procenama Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako prenosi Poslovni dnevnik, to je 11. tromesečje uzastopnog rasta hrvatskog BDP-a.

Međugodišnja stopa rasta je ubrzala u drugom kvartalu u odnosu na prethodni, kada je privreda ojačala 2,5 odsto, ali je manja od očekivanja makroekonomista, koji su u anketi agencije Hina, procenjivali u proseku rast od 3,0 posto na godišnjem nivou.

Najveći pozitivan doprinos BDP-u u drugom tromesečju dala je finalna potrošnja domaćinstava, koja je skočila za 3,8 procenata.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom kvartalu ojačao za 0,8 posto u odnosu na prethodna tri meseca, dok je u odnosu na isto tromesečje prošle godine porastao za 3,4 posto, navodi Poslovni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: