Boksit posvađao Mađare i Nikšićane

Mađarska kompanija Vagon inpeks raskinuće ugovor s Rudnicima boksita iz Nikšića ukoliko u narednih nekoliko dana ne počne dogovorena isporuka rude.

Region

Izvor: B92

Petak, 30.08.2013.

17:17

Default images

Mađari će tražiti i avans od 100 hiljada evra, ukoliko se ne počne isporuka koju je blokirao jedan broj rudara tražeći isplatu zaostalih zarada.

Predsednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, rekao je za crnogorsku agenciju MINA, da im je upozorenje mađarskog kupca preneo izvršni direktor Milorad Đurović, i podsetio da je reč o isporuci 450.000 tona rude u naredne tri godine, vrednoj više od 10 miliona evra.

"Izgubiti taj posao u situaciji u kojoj se nalaze Boksiti bilo bi pogubno. Nezadovoljstvo radnika je veliko i opravdano, jer im se u proseku duguje oko sedam hiljada evra, ali je trebalo sačekati do 1. septembra do kada je direktoru bio predočen rok za isplatu decembarske zarade", kazao je Bojanović, a preneo regionalni portal Seebiz.

Prema njegovim rečima, ta isplata dovedena je u pitanje zbog odluke jednog broja radnika da ne dozvoli isporuku rude dok im se ne isplate dve od osam zarada.

Samostalni sindikat zatražio je pomoć u razrešenju situacije od Ministarstva ekonomije, jer radnici dežuraju na pruzi kod Sektora transporta zahtevajući zarade, dok železničke kompozicije čekaju na utovar rude.

Jedan od rudara, Ilija Đilas, kazao je da im se niko od nadležnih nije obraćao, uprkos njihovom stalnom pozivu za razgovore, a da je blokada usledila nakon sastanka sa direktorom koji je kazao da će isplatiti decembarsku platu do 1. septembra ako se steknu uslovi.

Đilas je u ime rudara ponovo pozvao sve nadležne u državi da pomognu u razrešenju situacije u Boksitima, kako bi se nastavila proizvodnja i radnici dobili zarađeno.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguju i regresi i tri plate iz leta 2010, u vreme protesta rudara ispred upravne zgrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: