Region

Utorak, 01.12.2009.

17:41

Luka Bar čeka ponudu iz Srbije

Pomoćnik ministra telekomunikacija i pomorskog saobraćaja Crne Gore Srđan Vukčević kaže da je Srbija "najvažniji partner" kada je u pitanju prodaja Luke Bar.

Izvor: Tanjug

Default images

"To nam obezbeđuje vezu sa koridorima sedam i deset, i mi sada čekamo ponude konzorcijuma srpskih biznismena i manjinskog učešća firmi u državnom vlasništvu", rekao je Vukčević i dodao da je zajednički interes kvalitet usluga, manje vremena i bolja veza sa svetom ili, kako je kazao, „preko Jadrana sa Italijom, sve do Dalekog istoka”.

Vukčević je podsetio da je tender za prodaju Luke Bar raspisan 21. oktobra i da traje do 1. februara, i dodao da je "lopta sada u dvorištu" potencijalno zainteresovanih kupaca. Zainteresovanih kupaca ima i do sada je prodato nekoliko tenderskih dokumentacija, naveo je on.

Ukazujući na veoma precizno propisanu proceduru, Vukčević je rekao da nema i, za sada neće ni biti formalnh razgovora sa zainteresovanim kupcima sve dok se ne podnesu ponude i dok potencijalni kupci ne vide tendersku dokumentaciju kada će, kako se očekuje, tražiti odgovore na odredjena pitanja.

Vukčević je precizirao da su do sada otkupljene tri tenderske dokumnetacije za Luku Bar, tri za obezbeđenje i protivpožarnu zaštitu u okviru rasutih tereta, jedna za pomorske poslove koji uključuju remorkere i pilote, kao i jedna otkupljena, a dve u najavi za otkup "montekarga".

Tenderom je, kazao je on, uvedeno "veoma jako" bodovanje za reference iz biznisa koje se moraju dokazati kroz "odgovarajuće uspehe, zatim za kupoprodajnu cenu akcija, za socijalni i investicioni program", a kod Luke je, dodao je, predvidjeno bodovanje i koncesione naknade.
Savet Vlade Crne Gore za privatizaciju raspisao je krajem oktobra tender za prodaju 54,05 odsto akcija barske kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti i dodelu koncesije na 30 godina, s obavezom ulaganja. Raspisani su i tenderi za prodaju celokupnog vlasništva kompanija "Pomorski poslovi" i "Obezbeđenje i protivpožarna zaštita", koji pripadaju Luci Bar, uz dodelu koncesija na 30 godina.

Jedan od uslova je da u poslednjoj godini prihod ponuđača nije bio niži od 250 miliona evra, kao i da je u potredne tri godine poslova sa profitom.

Potpredsednik srpske vlade Mlađan Dinkić najavio je da je konzorcijum srpskih firmi pred vladu izneo, kako je rekao, želju da učestvuju na tenderu za kupovinu Luke Bar i naveo da je vlada spremna da podrži taj projekat s manjinskim učešćem.

Dinkić, međutim, nije želeo da precizira o kojim firmama je reč, kao ni koliko je Vlada Srbije spremna da izdvoji sredstava za udeo u vlasništvu Luke Bar, ali je dodao da bi, ako bi se ta investicija ostvarila, bila nastavljena rekonstrukcija pruge Beograd - Bar.

Srpski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je ranije da bi srpska preduzeća trebalo da učestvuju na tenderu za privatizaciju dela Luke Bar, zbog izlaska srpske privrede na Jadransko more. Ministar Mrkonjić je tada rekao da su pružni i putni koridor od Beograda do Bara i Luka Bar "neodvojivi paket".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: