RS: Sporazum sa Statkraftom

Predstavnici Vlade Republike Srpske (RS) potpisali su u Banjaluci sporazuma o saradnji sa norveškom kompanijom "Statkraft".

Region

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

08:47

Default images

"Statkraft" je najveći proizvođač električne energije u Norveškoj i jedan od najvećih u Evropi, a prvi projekat u RS trebalo bi da bude izrada predstudije izvodljivosti za izgradnju hidroelektrana u donjem toku reke Vrbas.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da sporazum definiše međusobne obaveze u pogledu izgradnje malih hidroelektrana "Delibašino selo" do ušća Vrbasa u Savu, kao i uređenje obala.

Na tom području predviđena je izgrdanja četiri male hidroelektrane.

Dodik je naveo da se Vlada RS opredelila za norvešku kompaniju, jer je priznata u svetu po pitanju izgradnje hidro-objekata i koristi najbolje prakse u toj oblasti. Premijer RS je istakao da se ne ulazi u privatizaciju "Elektroprivrede RS", ali to preduzeće namerava da sarađuje i uspostavlja poslovne aranžmane sa drugim partnerima.

Generalni direktor "Statkrafta" Bard Mikelsen kazao je da ta kompanija godišnje proizvodi oko 42 TWh (tera-vat časova) električne energije, te da posluje u Norveškoj, Švedskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji.

Prema njegovim rečima, u 2006. godini kompanija je ostvarila prihode više od dve milijarde evra.

Mikelsen je još kazao da BiH ima velike hidropotencijale, izražavajući nadu u dobru saradnju sa RS, BiH i regijom ubuduće.

"Statkraft" je u stopostotnom vlasnistvu države Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: