Kažnjen Epl: Kompanija usporavala starije modele ajfona?

Apple je pristao da plati milione dolara za 34 države zbog kontroverzne prakse usporavanja starijih ajfona u nameri da im produži vek trajanja baterije.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Getty Images, Tomohiro Ohsumi
Foto: Getty Images, Tomohiro Ohsumi

Američki tehno-gigant će platiti ukupno 113 miliona dolara za države koje su pokrenule istrage protiv kompanije. Ovaj problem usporavanja uređaja doveo je do gašenja velikog broja ajfona, što je naljutilo Eplove korisnike.

Umesto da svojim korisnicima otkrije problem ili zameni baterije, Epl je u decembru 2016. pokrenuo ažuriranje softvera koje je uticalo na performanse starijih ajfon modela. Mnogi su verovali da Epl na ovaj način pokušava podstaći korisnike da kupe nove ajfone, piše portal Kliks (Klix).

"Velike tehnološke kompanije moraju da prestanu da manipulišu svojim potrošačima, moraju da im kažu potpunu istinu o njihovim politikama i proizvodima", rekao je u saopštenju za medije državni tužilac iz Arizone, Mark Brnovič.

U to vreme, nakon što su korisnici starijih ajfona otkrili problem na uređajima, kompanija se javno izvinila zbog svojih postupaka te je snizila cenu zamenskih baterija sa 79 na 29 dolara.

"Znamo da neki od vas smatraju da vas je Epl izneverio. Izvinjavamo se. Prvo i najvažnije, nikada nismo i nikada ne bismo tako nešto učinili da namerno skratimo vek trajanja bilo kojeg Eplovog proizvoda i pogoršamo korisničko iskustvo", saopštila je kompanija 2017. godine.

Pored toga što je državama platio milione dolara, Epl se složio da će na svojoj veb-stranici pružati napomene o stanju i performansima baterije ajfona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu