"Niš je tehnološki rasadnik, oslonac digitalizacije"

Niš, kao tehnološki i inovativni rasadnik, predstavlja jedan od oslonaca digitalizacije srpske privrede, izjavila je državna seketarka Tatjana Matić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2018.

15:40

Foto: Thinkstock

"Vlada Srbije kontinuirano ulaže u istraživanje i podsticaj inovacija u ovom gradu", rekla je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na otvaranju Foruma naprednih tehnologija u Nišu.

Podsetila je da je tokom prošle godine renovirano i opremljeno 607 kvadratnih metara na Elektronskom fakultetu u Nišu i da je otvoren Startap centar koji je postao središte okupljanja inovativnih kompanija južne Srbije.

Ona je najavila da će do kraja novembra početi izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu i da je započet projekat proširenja Elektronskog fakulteta, koji će omogućiti obuku studenata za korišćenje naprednih tehnologija i učenje kroz praksu, razvoj biznis inkubatora, kao i prostor za istraživanje i razvoj proizvoda većih kompanija.

"Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije predložio je i proširenje i opremanje radionica Naučno-tehnološkog parka Beograd i unapredjenje opreme Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i Investicionog centra tog fakulteta", dodala je ona, napomenuvši da su oba projekta procenjena na ukupno 5 i po miliona evra.

Osim podsticanja istraživanja i preduzetništva za uspešnu digitalizaciju ključni su i zakoni, ali i infrastruktura i razvoj digitalnih veština, navela je državni sekretar, podsetivši da su usvojeni važni zakoni za razvoj digitalne ekonomije, kao što su Zakon o elektronskoj identifikaciji, elektronskom potpisu i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju i Zakon o informacionoj bezbednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"U oblasti razvoja širokopojasnih mreža nove generacije Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pripremilo je program podsticaja izgradnji otvorenih pristupnih optičkih mreža u ruralnim područjima", navela je Matić, podsetivši da je usvojena i Strategija razvoja mreža nove generacije.

Ona je dodala i da je u cilju podizanja digitalnih veština u toku projekat "Povezane škole", koji će doprineti primeni IKT- obrazovanju, kao i da je u procesu izrada sveobuhvatne Strategije razvoja digitalnih veština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: