"Ove maline...nagrđene i nacrnjene i ojađene"

Razmere štete nastale zbog snega i neočekivano niskih temperatura pred kraj aprila još se utvrđuju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

16:32

(Foto: Thinkstock.com)

Više od potrošača u ovom trenutku strepe proizvođači koji su ostali bez voća. Očekuje se i da država bude na gubitku, pošto se ove godine očekivao dobar rod i veliki izvoz.

Jugoslav Azdejković je vodeći proizvođač šljive na teritoriji opštine Blace.On kaže da je kasni aprilski mraz upropastio sve na čemu je radio.

"Štete su katastrofalne, mi smo se nadali preko 200 tona ove godine, međutim ne verujem da ću imati za svoje potrebe, za džemove i za slatko. Uloženo je sigurno 5-6.000 do sada.... Dobiti ove godine nema ništa.“.

Dok se čeka zvaničan i kompletan izveštaj o šteti koju su voćnjaci pretrpeli zbog mraza, voćari širom Srbije koji od roda žive nisu optimisti.

"Ove maline, nagrđene i nacrnjene i ojađene i upropašćene, da nama seljacima gotovo ove godine nema života.“

"Trebalo je blizu četiri vagona da imam roda a ove godine izgleda neću imati ni kilo. Izmrzla je i trešnja, hektar i po, neće biti ništa.“

"Stradala je jagoda, malina, kupina, trešna, šljiva, pa od 90 do 100% je stradalo.“

"Ne daj bože iza ovoga sad da bude da izvedri pa da stegne mraz, onda nam je otišlo sve.“

Početkom godine, na osnovu analize pupoljaka, stručnjaci su procenili da bi ova trebalo da bude jedna od rodnijih godina u odnosu na proteklih pet. Visoke temperature sredinom februara ubrzale su formiranje pupoljaka, krajem aprila sve što je ispupelo je i izmrzlo.

"Moja procena je da je došlo negde do smanjenja roda od 10 do 15%, to je otprilike, u Srbiji se očekivalo oko milion i 450 hiljada tona, znači moja je procena da je od pojave ovih niskih temperatura došlo do izmrzavanja od 150 do 200 hiljada tona u vrednosti negde oko 100 miliona evra“, kaže Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada

Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta upozorava da već sada treba razmišljati o sledećoj godini.

"Trebalo bi u narednom periodu, pored protivgradnih mreža, polako razmišljati kada se podižu zasadi da se ide i na ovaj sistem zaštite od niskih temperatura. Sigurno u narednom periodu treba razmišljati i oko osiguranja voćarskih zasada, jer zapravo tu je jako veliki rizik, jako su velike štete kada se pojave ovako niste temperature-“

Aprilski mraz skoro je potpuno uništio domaći rod trešnje. Loše su prošle i jagode, nastradalo je bar pola roda kajsije, kao i rane sorte šljiva pa i jabuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: