Berba sremuša - koliko je težak posao i kakva para

Sa malim zakašnjenjem zbog loših vremenskih uslova, ovih dana počela je berba sremuša.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

16:46

Berba sremuša - koliko je težak posao i kakva para
Foto: Tanjug/Stefan Anièiæ

Berači žure da što pre završe posao jer sezona kratko traje. Zbog svoje lekovitosti, divlji beli luk, ili kako ga još nazivaju medveđi luk, izuzetno je cenjen na stranom tržištu, pre svega u farmaceutskoj industriji.

Sa prvim danima aprila bukove šume na obroncima Suve planine ozelene od sremuša. Berba divljeg belog luka prilika je da se zaradi neki dinar, ali nimalo lak posao.

"Težak je, naporan posao, ima i muva, smetaju, najteže je da se nosi, da se iznese gore na put".

"Boli kičma. Radi se po ceo dan, od ujutru do pet, šest sati".

"Nema odmora, non-stop, malo odmorimo, ali mora da se bere".

Iskusni berači dnevno mogu da naberu i do sto kg sremuša. Ovaj deo Suve planine je pod zaštitom, pa je potrebna posebna dozvola za branje. Oni koji beru prvi put, moraju da prođu i obuku.

"Ne smeju da beru cvet jer on mora da se seje, ne smeju da čupaju koren jer uništavaju biljku, ne smeju da beru ovako - ne podudaraju se boje, mora da se bere samo list bez peteljke", kaže Dejan Radivojević, otkupac sremuša

Sremuš se koristi se kao salata ili začin, ali ima i brojna lekovita svojstva - snižava krvni pritisak, otklanja glavobolju i nesanicu, olakšava disanje kod bronhitisa, deluje antibakterijski.

Stand up: Kažu da je sremuš toliko efikasan da ga i medvedi, kad se probude iz zimskog sna, traže da bi njime očistili želudac, krv i creva.

"Zdrav je za holesterol, za masnoću u krvi, prave se lekovi, ima ih u apotekama"

A ti lekovi dolaze iz inostranih farmaceutskih kuća jer je skoro celokupna prerada sremuša kod nas namenjena za izvoz.

"Mi možemo da odradimo do 200 tona sremuša sa dva tunela, sve ide na tržište zapadne Evrope – Nemačka i Švajcarska", kaže Saša Živković, vlasnik sušare

Iz Srbije se za nekih mesec dana, koliko traje sezona, izveze oko 60 tona suvog sremuša. Na našem tržištu svež se može naći u manjim količinama na pijacama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: