Uznemirujuće: Teško bolesne krave klali, meso prodaju širom Evrope

Tajne snimke koje su napravili novinari iz jedne klanice u poljskoj regiji Mazovija užasnule su građane EU, naročito one koji jedu govedinu, piše "Gardijan”.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

10:10

Uznemirujuće: Teško bolesne krave klali, meso prodaju širom Evrope
(Foto: Thinkstock)

Snimci koje su napravili novinari poljske istraživačke grupe "Supervizor” pokazuju kako radnici potpuno bolesne i iznemogle krave vuku u klanicu jer ne mogu da stoje na nogama.

Kako prenosi ovaj list, na snimku se vidi kako se sve događa noću, bez prisustva veterinara koji bi potvrdili kvalitet mesa. Osim toga, prikazuje se i kako radnici u klanici uklanjaju dokaze o oboljenju s trupova krava.

Stručnjaci za meso koji su videli snimke za "Gardijan” su rekli da je takvo meso ogromni rizik za zdravlje potrošača i pozvali poljske vlasti da odmah reaguju i obaveste sve druge članice EU o riziku.

"Ako postoje bilo kakvi dokazi da je to meso izvezeno iz Poljske, treba dići alarm na nivou cele Evrope. Takođe, treba angažovati regulatorne agencije i policijske snage širom kontinenta", rekao je za "Gardijan” Kris Eliot, profesor za sigurnost hrane iz Belfasta. Prema podacima UN, Poljska je u 2017. izvezla 415.000 tona govedine vredne oko 1,5 milijardi dolara, po čemu su bili treći izvoznik u Evropi. Iz toga je i te kako jasno da su potencijalne posledice širenja raznih bolesti i zaraza od mesa koje potiče od takvih životinja izuzetno velike.

Istraživački novinari u klanicu su se ubacili tajno krajem prošle godine, a jedan od njih Patrik Šćepanijak radio je tamo gotovo tri nedelje. On je pred kamerama ispričao kako su zaposleni odmah obeležavali meso od bolesnih krava kao sigurno za ljudsku ishranu, umesto da ga pošalju na veterinarsku kontrolu, prenosi Politika.

"Nadređeni bi mi naredili da obeležim meso kao zdravo i da ga ulepšam. Verujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga ulepšam tako što bih nožem ostrugao trule delove", rekao je Šćepanijak za "Gardijan”. Ovaj novinar je za tri noći izbrojao 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle ni da stoje. Veterinara, naravno, nije bilo. On bi se pojavio tek ujutro te bi označio meso kao sigurno i potpisao sertifikat ne kontrolišući meso životinja koje su zaklane tokom noći.

Prema podacima Evrostata, Poljska je sedmi najveći proizvođač goveđeg mesa u Evropi. Prošle godine je proizvedeno oko 558.000 tona govedine i proizvoda od goveđeg mesa. Britanija je prošle godine uvezla oko 16.000 tona poljske govedine, otprilike isto koliko i iz Holandije.

Bi-Bi-Si je preneo da poljska policija istražuje klanicu u kojoj je nastao snimak. Glavni veterinarski inspektor Poljske izjavio je da je film koji je emitovala poljska televizija TVN-24 otkrio tajne aktivnosti jer je klanje obavljano namerno noću kako bi izbegli službene kontrole. Bi-Bi-Si navodi da još nije jasno gde je meso završilo i podseća da je ovaj slučaj ozbiljan za Evropu, poput skandala sa konjskim mesom, koji je otkrio sve slabosti prodaje mesa na jedinstvenom evropskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: