"Nisam mogao da odbijem Vučića, volim ćevape"

Beograd -- Nemačka kompanija Tenis ne dolazi u Srbiju da bi potisnula srpskog poljoprivrednika već podstakla proizvodnju svinjskog mesa i izvoz, kaže vlasnik Klemens Tenis

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Tenis je, naglasivši da se već oseća u Srbiji kao kod kuće, rekao da je video da poljoprivreda Srbije ima ogromne izglede, poseduje plodnu zemlju, a Nemačka od sedamdesetih godina prošlog veka ima odlično iskustvo sa Srbima koji su došli u tu zemlju, koji dobro rade, brzo uče i odlično sprovode ono što su naučili.

On je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, najavio ukupna ulaganja u Srbiji od 300 miliona evra, koja će biti realizovana u predstojećih pet godina.

Istovremeno je poručio da "Tenis" ne namerava da izvlači novac iz zemlje u koju dolazi, već će prihode od posla u Srbiji koristiti za dalje investicije u tu zemlju, odnosno u svinjogojstvo u Srbiji.

"Tenis' ne dolazi na tržište da smanji domaću proizvodnju, već da je pripremi za izvoz. Izvozimo u 98 zemalja globalno. Svetski smo prvak u izvozu svinjskog mesa, sa udelom od 82 odsto po količini. Raspolažemo sa 16 izvoznih biroa, koji će biti u situaciji da izvoze srpsko meso. Tako ćemo podići tražnju i u samoj zemlji", objasnio je Tenis.

On je ukazao da "Tenis" namerava u narednih pet godina intenzivno da radi na svom projektu u Srbiji, a da će lokacija biti izabrana tako da bude u sredini nekog regiona u kojem će se proizvoditi svinje.

Prema njegovim rečima, u Nemačkoj "Tenis" ima 17.000 poljoprivrednika dobavljače, koji su porodična preduzeća, i koji dobro žive od toga.

On je preneo da nije mogao da odbije šefa srpske vlade, kada ga je upoznao i kada ga je pitao da dođe i pomogne u restrukturiranju poljoprivrede u Srbiji.

Tenis je kazao da je u kratkom roku odlučio da otvori kancelariju u Beogradu koja radi na projektovanju deset farmi, koje neće pokriti celu proizvodnju, ali koje će biti model za proizvođače u Srbiji.

"Tenis neće da istiskuje nekog sa tržišta već želi da uposli postojeće poljoprivrednike, da im ponudi šansu da se uključe u posao", objasnio je on.

Upitan za plan proizvodnje srpsko-nemačkog ćevapa Tenis je najavio da će njegova kompanija proizvoditi "kulturološki srpske ćevape", ako to kupci budu želeli i tražili. "Ja uživam u srpskim ćevapima. Sinoć smo bili na večeri, a nakon što smo jeli junetinu i jagnjetinu, tražio sam ćevape. Znamo kako se to radi, a ako ne znamo pitaćemo srpske proizvođače. Mi volimo da učimo", zaključio je Tenis.

I pored problema sa svinjskom kugom, Tenis je uveren da su šanse i izgledi dobri da se to reši i da počne posao.

Objašnjavajući dalje korake Tenis je ukazao da zamišlja da se krene najpre sa prenosom znanja.

Najavio je i da će biti uspostavljena internet-platforma preko koje će moći da se prijave zainteresovani poljoprivrednici, koji bi, kada budu izabrani, bili upućeni u Nemačku u Akademiju "Tenis" na obuku, kako bi se upoznali sa tehnologijom koju koristi ta kompanija, i znanje potom prenesu u Srbiju.

"Drugi stub kako bi ušli na srpsko tržište jeste da započnemo proizvodnju mesa. Tražimo da preuzmemo neku postojeću firmu kako bismo otpočeli sa radom i upoznali bolje tržište", rekao je Tenis, dodajući da je treći korak realizacija građevinskih poduhvata, pri čemu će najveći deo poslova biti dodeljen srpskim firmama.

"Mi veoma rado dolazimo u Srbiju, jer ovde nalazimo dobre preduslove i političku podršku da sprovedmeo naše ideje. Imali smo sličan projekat u Rusiji. U interesu srpske poljoprivrede je da se neko bavi modernom proizvodnjom mesa, što će doprineti rastu izvoza", naglasio je on zahvalivši se svima na podršci.

On je posebno zamolio srpske poljoprivrednike za podršku, rekavši da dolazak u neku zemlju bez podrške nema smisla.

Tenis je izrazio razumevanje da, kada dolazi do nekih promena, uvek postoji potreba da se neki ljudi za to privole.

On je rekao da se nudi šansa svima koji se bave svinjogojstvom da se priključe i da nema ograničenja po količinama, ali da se ne može sarađivati sa onima koji imaju manje od deset krmača.

Međutim "Tenis", kako je dodao, želi da i ti mali proizvođači rastu, a kada se bude formirala klanica biće zaključivani ugovori sa poljoprivrednicima o otkupu, kojim će se dati potrebna bezbednost uzgajivačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu