Da li će Turska kupiti američke F-16?

Američka vlada podržava napore Turske da modernizuje svoje vazduhoplovstvo, rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2022.

13:11

Da li će Turska kupiti američke F-16?
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kako je dodao, vlada SAD bi uskoro mogla da odobri prodaju desetina borbenih aviona F-16.

Obraćajući se novinarima tokom brifinga za štampu u sredu, pomoćnica sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost Selest Valander rekla je da bi prodaja mogla da se nastavi uskoro, mesecima nakon što je Ankara zatražila 40 F-16 kompanije Lokid Martin i oko 80 kompleta za nadogradnju za svoju postojeću flotu, prenosi RT.

"Radi se na ovim planovima, ali još uvek treba da prođu kroz procese ugovaranja", rekla je ona, dodajući da se Vašington zalaže za "modernizaciju turske borbene flote jer je to doprinos bezbednosti NATO-a, a time i bezbednosti Amerike".

Turski zahtev za avione prošlog oktobra usledio je nakon žestokog spora oko najnovijeg američkog borbenog aviona F-35, čiji je razvoj Ankara pomogla u multinacionalnoj inicijativi za nabavku. Iako je već potrošila oko 1,4 milijarde dolara na avion, odluka Turske da kupi ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-400 2017. izazvala je oštru reakciju Vašingtona, koji je Ankaru izbacio iz programa F-35 i čak uveo sankcije nekim zvaničnicima uključenim u kupovinu S-400.

Dogovor za F-16 i komplete za modernizaciju je predstavljen kao način da Sjedinjene Države kompenzuju svog saveznika u NATO-u, koji je dugo održavao sopstvenu flotu starijih aviona, iako su do srede američki zvaničnici malo govorili o napretku aranžmana.

U retkom zvaničnom saopštenju o tom pitanju prošlog marta, Stejt department je rekao zakonodavcima da bi takva prodaja bila u skladu sa ciljevima američke politike, tvrdeći da je Turska "važno sredstvo odvraćanja od zlonamernog uticaja u regionu". Međutim, nije bilo eksplicitne podrške za bilo koju prodaju F-16.

Dok komentari Valander prate izveštaje da su američki zakonodavci vršili pritisak na Belu kuću da poništi sporazum o avionima ako Turska blokira pristupanje Finske i Švedske bloku NATO-a, visoki zvaničnik administracije negirao je bilo kakvu "quid pro quo" odluku.

"SAD nisu ništa ponudile Turskoj i Turska nije tražila ništa od SAD u vezi sa proširenjem NATO-a", rekao je zvaničnik, dodajući da su razgovori o F-16 u toku, ali da će zahtevati konačno odobrenje Kongresa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: