"Pozivamo ugostitelje da poštuju novu meru"

Počela je da se primenjuje nova epidemiološka mera koja podrazumeva da svaki ugostiteljski objekat mora da ima odgovorno lice koje kontroliše goste.

Izvor: B92

Subota, 17.10.2020.

14:40

Foto: Depositphotos, dutourdumonde

Odgovorno lice će kontrolisati goste, odnosno to da li se pridržavaju mera za sprečavanje širenja korone, a u Poslovnom udruženju hotelijera i restorana Srbije (HORES) poručuju da je to dobra mera i pozivaju ugostitelje da je poštuju.

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je Tanjug da je uvođenje redara mera koju je trebalo sprovesti i ranije i kaže da je to udruženje predlagalo da svaki ugostiteljski objekat ima lice koje će kontrolisati goste, ali i zaposlene.

"Protiv smo kolektivnog kažnjavanja, skraćenja radnog vremena, a onaj ko poštuje sve propisane mere treba da radi, u suprotnom treba da bude kažnjen", istakao je Genov.

Jedino što ugostitelji mogu da urade je da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera na koji ih mi stalno i pozivamo i naglašava da se oko 70 odsto restorana pridržava mera, te da je gostima najveći problem nošenje maski.

Genov je podsetio da to udruženje stalno predlaže da se PDV na hranu spusti sa 20 na 10 odsto, što bi pomoglo ugostiteljima da mogu da prežive ovu tešku situaciju.

Menadžer hotela Moskva Ivan Bastaja komentarušući nove epidemiološke mera kaže za Tanjug da hotel od početka uvođenja epidemioloških mera ima lice koje je zaduženo za kontrolisanje pridržavanja mera gostiju, ali i osoblja.

Bastaja dodaje da su gosti na samom početku pandemije bili dosta obazriviji, te podseća da je u hotelu obavezno nošenje maski, rukavica, kao i da na ulazu u hotel ima dezo barijera.

Dodaje da u hotelskim sobama gosti imaju razna dezinfekciona sredstva i da su obezbeđene maske za svakog gosta.

Lidija Gajić iz restorana Tri šešira kaže da je kod njih menadžer restorana zadužen za kontrolisanje pridržavanja epidemioloških mera kod gostiju.

Gajić ističe da je u restoranu obavezna dezinfekcija ruku, nošenje maski i održavanje propisane distance.

"Gosti su jako odgovorni, nose maske i skidaju ih za vreme ručka ili večere", kaže Gajić.

Pojašnjava da je broj gostiju u restoranu smanjen za više od 50 odsto, te da za stolom gosti mogu da sede samo sa svojom porodicom i prijateljima, a razmak stolova je na propisanoj udaljenosti.

Kako kaže restoran nije imao upite za održavanje većih proslava, jer gosti vode računa o svom i zdravlju bližnjih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: