Uprkos Bregzitu zaposlenost u VB cveta: Imaju najviše radnika u pola veka

Zaposlenost u Velikoj Britaniji u prva tri meseca 2019. godine na najvećem je nivou u poslednjih 48 godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2019.

16:35

Uprkos Bregzitu zaposlenost u VB cveta: Imaju najviše radnika u pola veka
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Ulaskom u radni odnos od početka godine novih 179.000 Britanaca, zaposlenih je u Velikoj Britaniji na kraju marta bilo 37.720.000, piše Novac.hr.

"Stopa nezaposlenosti u prvom tromesečju zadržala se na nivou od 3,9 odsto što je najniža stopa od 1975. godine", navodi britanska Kancelarija za statistiku, ukazujući i na trendove povećanja zapošljavanja žena na tržištu rada i zadržavanja stope nezaposlenosti mladih Britanaca ispod proseka Evropske unije.

"Još je stopa nezaposlenosti mladih u Velikoj Britaniji viša od, na primer, istog pokazatelja za Nemačku", napominju iz britanske Kancelarije za statistiku, čiji podaci izazivaju dodatnu pažnju zbog političke paralize u kojoj se našla ta članica Evropske unije sprovodeći Bregzit, odnosno referendumsku odluku o izlasku iz EU.

Komentarišući kretanja u britanskoj ekonomiji koja su dovela do rekordne zaposlenosti, Kancelarija, među ostalim, skreće pažnju na rast tamošnjeg BDP-a za 0,3 odsto u prvom 'kvartalu', rast prihoda u uslugama za 0,4 odsto, smanjivanje inflacije, kao i povoljan odnos štednje i investicija i kod kućadomaćinstava, i kod preduzeća i kod javnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: