Drakonska kazna: SAD kažnjava italijansku banku sa 1,3 milijarde dolara

Italijanska Unikredit banka i njene dve podružnice prihvatile su da plate kaznu u visini od 1,3 milijarde dolara vlastima SAD.

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2019.

10:58

Drakonska kazna: SAD kažnjava italijansku banku sa 1,3 milijarde dolara
Foto: Thinkstock

Drakonsku novčanu sankciju platiće zbog kršenja američkih sankcija protiv Irana i još nekih zemalja, saopštile su danas američke vlasti.

Nemačka podružnica Unikredita priznala je krivicu za nezakonito premeštanje više stotina miliona dolara preko americkog finansijskog sistema u ime entiteta koji su pogodjeni sankcijama, saopštilo je američko Ministarstvo pravde i okružni tužilac Menhetna Sajrus Vans, a prenosi agencija Rojters.

Najnovijom nagodbom sa americkim vlastima i Upravom federalnih rezervi "stavlja se tačka" na šestogodišnju istragu o američkoj listi sankcija za zabranjene transakcije Unikreditovih podružnica sa Iranom i drugim zemljama.

"Unikreditova filijala u Nemačkoj je u velikoj meri pomogla iranskoj brodarskoj kompaniji da izbegne sankcije i pristupi finansijskom sistemu SAD-a", izjavio je pomočhnik americkog državnog tužioca Brajan Benčzkovski.

Druga Unikreditova filijala, Unikredit Bank Austrija, sklopila je nagodbu o nekrivičnom gonjenju sa federalnih i državnim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: