I dalje dobar period za uzimanje stambenih kredita

Kamatne stope za stambene kredite su i dalje rekordno niske i kreću se od 2,9 do četiri odsto, što je dovoljan pokazatelj onima koji se i dalje kolebaju da li da uzmu kredit. Stručnjaci upozoravaju da cene nekretnina polako počinju da rastu, i da je zato važno iskoristiti trenutno povoljne uslove kreditiranja koji su dostupni na tržištu.

Promo

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2018.

10:00

I dalje dobar period za uzimanje stambenih kredita
Foto: Shutterstock

Poznavaoci tržišta nekretnina ističu da se tražnja povećala, pa sam tim upozoravaju da će cene rasti. Da li je pogodna situacija za podizanje stambenog kredita? Čini se da jeste jer su, kamatne stope i dalje niske i upola su manje nego prethodnih godina. I dalje su na istorijskom minimumu. Ne očekuje se da će kamate dalje padati, ali gotovo da postoji koncezus da u narednom periodu neće doći ni do drastičnijeg rasta. Tako da ukoliko planirate da rešite stambeno pitanje putem kredita, možete biti zadovoljni kada je reč o uslovima za dobijanje ove vrste pozajmice.

Kako odabrati banku kada ste se već odluči da podignete stambeni kredit?

Prvi korak je da obiđete što više banaka, raspitate se o svim uslovima, i odmah zatražite procenu troškova za podizanje i obradu kredita. Ovi izdaci variraju od banke do banke i neretko se razlikuju i po nekoliko hiljada evra za isti iznos kreditiranja, a kako ste, kao budući vlasnici nepokretnosti, već izloženi brojnim pratećim troškovima poput osiguranja imovine, upisa hipoteke i pribavljanja drugih neophodnih dokumenata, ova stavka predstavlja znatno opterećenje. Neke banke su ukinule troškove obrade zahteva, što predstavlja znatno olakšanje za vaš budžet.

Zatim, važna je i stručna pomoć, odnosno, jedna vrsta vođenja u samom procesu kupovine nekretnine, jer većina vas se prvi put susreće sa ovom materijom i može vam se učiniti kompleksnije nego što jeste. Sigurno vam je važno da na procedure potrošite što manje vremena, i zato pažljivo razmotrite sve ponude, jer neke banke pružaju i ovu vrstu usluge, ukoliko odlučite da kod njih podignete stambeni kredit. Banka koja pruža stručnu pomoć prilikom kupovine stana je Vojvođanska banka, pa smo njihove bankare odlučili da pitamo šta je ono što klijente najčešće interesuje kada dođu da se raspitaju za stambeni kredit?

Sve klijente zanima kamata, dužina otplate i iznos mesečne rate. Jedno od pitanja se odnosi i na iznos kredita koji banka može da odobri. Ono što je posebno pogodno u ovoj banci, pored aktuelne promo ponude - bez troškova obrade za sve zahteve za stambeni kredit podnete do kraja maja, jeste da daju predodobrenje kredita i pre pronalaženja konkretne nekretnine, tako da u samom startu možete znati kojom sumom za kupovinu stana raspolažete, odnosno, koji iznos kredita će vam biti odobren.

I za korisnike starih kredita, koji su tada bili po znatno skupljim uslovima, možda je sada pravi trenutak za refinansiranje istih.

Osim što su kamate niže, banke su korigovale i proviziju za obradu zahteva za kredite za ovu namenu. Dok je ranije iznosila između dva i četiri odsto, i predstavljala ogromnu svotu koju je potrebno izdvojiti za refinasiranje, banke su je sada svele na najviše do jedan odsto ili pak ukinule kao što je slučaj u Vojvođanskoj banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: