Stigla nova aplikacija - "Katastarski alarm": Evo kako će funkcionisati

"Katastarski alarm" je najnovija aplikacija Republičkog geodetskog zavoda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.12.2021.

16:20

Stigla nova aplikacija -
Ilustracija: Andrey_Popov/Shutterstock

RGZ je aplikaciju kreirao sa ciljem da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.

Na taj način građani će biti obavešteni u realnom vremenu i ukoliko neko zlonamerno pokuša da podnese zahtev za: promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koje druge radnje koje mogu da nanesu štetu vlasniku i ugroze njegova prava.

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji eKatastar na sajtu RGZ-a.

Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu: pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevarne radnje, saopšteno je iz RGZ-a.

Kako se navodi, kreiranjem "Katastarskog alarma" Republički geodetski zavod je zaokružio sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje ePečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada.

Relevantne međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema, svrstale su Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, a sa ovim sistemom, koji je jedinstven u svetu, Srbija je utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti, navodi se u saopštenju. Građanima i svim investitorima obezbedila je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar.

Kako se dodaje, svojim digitalnim servisima RGZ je maksimalno pojačao odbrambene redove prema korupciji i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu - reket. Međutim, da bi se problem u potpunosti rešio, RGZ je intenzivirao, već visoko razvijenu saradnju sa MUP-om.

"Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da koriste 'Katastarski alarm' kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP-u i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu", navodi se u saopštenju Republičkog geodetskog zavoda.

Katastar nepokretnosti je mesto u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Novim uslugama RGZ je stavio tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike, dodaje se.

Nepokretnosti upisane u katastar više nikada ne mogu biti predmet prevarnih radnji, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira.

Link za pristup aplikaciji nalazi se na stranici https://alarm.rgz.gov.rs/katalarm/

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: