Premijer Rusije Mihail Mišustin pozitivan na korona virus

Mišustin je o svemu obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina, a vršilac dužnosti premijera će u narednom periodu biti Andrej Belousov.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2020.

20:23

Premijer Rusije Mihail Mišustin pozitivan na korona virus
Getty Images

Premijer Rusije Mihail Mišustin pozitivan je na korona virus, o čemu je već obavestio predsednika Rusije Vladimira Putina putem video-poziva, javljaju ruske informativne agencije.

Mišustin je naglasio da će poštovati samoizolaciju, a za vršioca dužnosti premijera predložio je pomoćnika predsednika Andreja Belousova.

On je takođe rekao Putinu da će Vlada Rusije nastaviti aktivno da radi, a da on ostaje dostupan tokom samoizolacije.

Putin je Mišustinu poželeo brz oporavak i saglasio se sa predlogom da Belousov privremeno obavlja premijerske dužnosti. Zvaničnici su već potpisali odgovarajuću uredbu.

Korona među zvaničnicima

Za sada je potvrđeno manje od deset slučajeva korona virusa među federalnim zvaničnicima.

U subotu je saopšteno da Kovid-19 imaju poslanici Komunističke partije Dmitri Novikov i Leonid Kalašnjikov.

Prema rečima poslanika, obojica su negativno testirani na korona virus, a dijagnoza im je postavljena kompjuterizovanom tomografijom.

Kalašnjikov kaže da ima visoku temperaturu, dok Novikov navodi da nema temperaturu. Obojica su hospitalizovani. Poslanici kažu da su se zarazili od svojih vozača.

Na bolnička lečenje su za sada upućena najmanje četvorica vozača koji rade sa poslanicima, prenosi informativna agencija Interfaks,

U Dumi je krajem marta i sredinom aprila sprovedeno masovno testiranje poslanika, ali nije saopšteno o slučajevima korona virusa.

Početkom aprila, masovno su se zarazili poslanici Gradskog parlamenta Moskve. Pozitivno je nekoliko gradskih poslanika i službenika.

Od korona virusa je 18. aprila preminuo 63-godišnji poslanik Parlamenta Moskovske oblasti Ivan Žukov.

Krajem marta, potvrđena su dva slučaja Kovid-19 u Kabinetu predsednika Rusije.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov tada je rekao da se svi, koji su prisustvovali sastancima sa Putinom, kao i oni dolaze u neposredan kontakt sa predsednikom, prethodno testiraju.

"Učesnici radnih sastanaka, koji dolaze na prijem kod predsednika, prethodno se testiraju na korona virus. Testiraju se svi saradnici koji dolaze u neposredan kontakt sa predsednikom", rekao je Peskov u emisiji "Moskva. Kremlj. Putin" na državnom kanalu Rusija 1.

Slučaj Borisa Džonsona

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je 27. marta bio pozitivan na korona virus.

Prvo je radio od kuće, a zatim je za vršioca dužnosti imenovao ministra spoljnih poslova Dominika Raba.

Džonson je hospitalizovan početkom aprila, tokom čega je nekoliko dana bio na intenzivnoj nezi.

Otpušten je iz bolnice nekoliko dana kasnije, a krajem aprila se vratio na posao. U četvrtak je održao prvu sednicu kabineta od povratka na posao. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: