Fića na struju: Prvi električni auto iz Severne Makedonije

Na ulicama Skoplja možete videti prvi električni automobil u telu Zastave 750 - legendarnog fiće sklopljen u prestonici Severne Makedonije.

BBC

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2019.

13:41

Default images

Umesto klasičnog motora i pogona na benzin, ispod karoserije ovog blistavog metalnog mališana mint boje leži "monstrum od elektromotora".

Iako ima i veći potencijal, njegov motor je podešen da razvije brzinu od 120 kilometara na čas, a može da pređe 150 kilometara sa jednim punjenjem baterije i troškom od oko pola evra.

Omiljeni jugoslovenski četvorotočkaš na električni pogon delo je Miodraga Kitanovskog i njegovog tima iz BB Klasik Kars iz Skoplja.

Skoplje je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, a proizvodnju električnog automobila Kitanovski vidi kao lični doprinos borbi protiv zagađenja vazduha.

U bivšoj SFRJ je proizvedeno skoro milion primeraka, a zajedno sa ostatkom sveta čak oko pet miliona Zastava 750.

Pripremila: Lazara Marinković Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: