Auto test: Opel Crossland X - nesumnjivo u trendu

Ako ste se pitali šta se nosi ovog proleća i šta je u trendu na Starom kontinentu, odgovor je pred vama. Krosoveri su u punom zamahu, a Crossland X je čistokrvni sledbenik trenda.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.04.2019.

09:00

Auto test: Opel Crossland X - nesumnjivo u trendu

Tekst - Armen Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

Neka nova "X" generacija vlada svetom, ima svoja pravila, prohteve i svoj ukus. Minivenovi su otišli u automobilsku istoriju, a njihovo mesto zauzela je kategorija automobila mešanih gena i prilično urbanog imena – krosover.

Opel je ušao u partiju prilično ozbiljno i bez blefa, sa tri štiha: Crossland X, Mokka X i Grandland X.

U celoj priči najzanimljivija je uloga modela Mokka koji je, po dimenzijama gledano, tu negde u rangu Crosslanda. Na tržištu je već podosta godina, ali je ona više mali SUV nego klasičan krosover.

Mogućnost pogona na sva četiri točka i prateći sistemi čine je dosta skupljom tako da je prostor za Crossland X oslobođen i ima ga sasvim dovoljno da ne dođe do "otimanja" kupaca unutar brenda.
Nastanak samog Crosslanda je jedna prilično zanimljiva priča o bračnim i predbračnim vezama.

Šalu na stranu, nešto slično se dogodilo i sa ovim modelom. Mnogo pre nego što je obelodanjeno da je PSA grupacija kupila Opel, pokrenut je zajednički projekat stvaranja nekoliko modela ovog segmenta.

Ova "braća po materi" su Peugeot 2008, Opel Crossland X i Citroen C3 Aircross. Iako je platforma ista, svaki od tri pomenuta modela ima nešto svoje po čemu se izdvaja.
Kod Crosslanda je poseban akcenat stavljen na eksterijer. Već na prvi pogled jasno je kom jatu pripada ovaj model.

LED dnevna svetla u stilu modela Insignia su karakterističan Opelov potpis, baš kao i linija krova koja je insprisana Adamom. Ovakav krov u Opelu nazivaju lebdećim. Na testiranom modelu imao je i fiksno, ogromno panoramsko krovno staklo.

Unutra se oseća duh Astre. Instrument tabla, položaj velikog centralnog ekrana od sedam inča i ventilacioni otvori dizajnirani su u stilu klasične nemačke škole već utemeljene na pomenutoj Astri.
Na prvu loptu, deluje luksuznije nego rešenje primenjeno na Citroenu i manje "hajtek" u odnosu na 2008-icu. Reklo bi se da je pronađen (pravi) balans, po sistemu za svakoga po nešto.

Materijali su dosta dobri, plastika je meka na dodir i opšti utisak je da kabina odiše kvalitetom klase iznad.

S obzirom da je reč o malom, pre svega gradskom automobilu, moramo da pohvalimo i količinu opreme koja je u ponudi.

Dominantan je centralni ekran preko koga se kontroliše pregršt parametara bitnih za vožnju, komfor i zabavu tokom putovanja. Za pohvalu je i meni koji može biti i na srpskom jeziku.
Ono što se podrazumeva kod vozila urbanog karaktera jeste kompletna integracija sa pametnim telefonima.

Pored već standardne sinhronizacije telefonskog imenika i muzike, ovde imamo i deljenje internet konekcije što posebno može da bude korisno u nekim državama u kojima je aktivno i ažurno izveštavanje o gužvama i zastojima u saobraćaju.

U tom slučaju navigacija ima "odrešene ruke" da predloži neku efikasniju alternativnu rutu.

Klima uređaj u testiranom modelu je sa automatskom kontrolom i dve zone. Panel za kontrolu klime smešten je ispod centralnog ekrana i deluje diskretno i lepo.

Ispred ručice menjača nalazi se bežični punjač za mobilne telefone. Iako je ovo koristan dodatak, postavljen je nekako previše duboko tako da, osim ako ste viši rastom, moraćete malo da se izvijete kako biste spustili telefon.
Ono što ne iziskuje napor jeste "hed-ap" displej. Postavljen tačno u dno vidnog polja vozača plasira informacije vezane za brzinu, ograničenje brzine, tempomat i saobraćajne znakove. Ukoliko ne želite da ga koristite jednostavnim pritiskom na dugme uvlači se u svoje kućište.

U zimskim jutrima posebno korisno jeste grejanje volana.

Poluga ručne kočnice je nekonvencionalnog oblika sa, naizgled, čudno postavljenim dugmetom. Ipak kada se jednom smestite za upravljač, jasno je da to nije slučajno.

S obzirom da je postavljena ispod naslona za ruku, ovakav oblik obezbedio je dobru ergonomiju, a palac tačno naleže na dugme.
Ono što izdvaja Crossland X od konkurencije jesu odlična, ali opciona AGR sedišta. Sa sertifikatom "Kampanje za zdrava leđa" u ovom automobilu imaćete odličan položaj za volanom i, što je još važnije, bolovi u leđima posle duge vožnje biće svedeni na minimum.

Ključni elementi su dobro i precizno prilagođavanje donjeg dela naslona lumbalnom delu kičmenog stuba. Prijatan pritisak, tačnije potpora u donjem delu kičme oseti se odmah, a podešava se elektronski pomoću specijalnog točkića.

Dodatan plus ovim sedištima jeste i mogućnost produžavanja sedišta kako bi pružio oslonac ispod kolena. Moguće je (elektrokomandom) podesiti i dužinu, ali i nagib kako bi ugođaj bio potpun. Ukupan broj opcija za podešavanje sedišta je 16.
Prtljažnik: 410 l
Prostora iza vozača i suvozača ima sasvim dovoljno, a za glavu ga ima na pretek čak i za one malo stasitije. Zadnja klupa nije multifunkcionalna kao što je bila kod Merive, ipak je ovde reč o drugačijem konceptu, ali uz doplatu može imati klizače koji obezbeđuju pomeranje napred-nazad od nekih 15 centimetara.

U varijanti sa fiksnim položajem zadnje klupe, zapremina prtljažnika je sasvim dovoljnih 410 litara. Klupa je deljiva u odnosu 60/40, dok je maksimalna korisna zapremina prtljažnog dela sa oborenim naslonima 1255 litara.

Prtljažnik ima i duplo dno, tako da većinu stvari koje su neophodne da stoje u automobilu možete sakriti ispod poda.

Suma, sumarum pregrada ima, ali ne baš u izobilju. Ono što nismo videli, jeste pregrada za naočare za sunce.

Za pohvalu su kuke za kese u prtljažniku koje sprečavaju prosipanje sadržaja kese i kotrljanje po prtljažniku.
Crossland u paketu opreme "ultimejt" ima i potpuno LED prednja svetla koja daju čak 30 odsto više svetla u poređenju sa klasičnim halogenim svetlima.

Ova svetla imaju i pametnu funkciju, skeniraju put ispred i u trenutku kada vam prilazi drugo vozilu, automatski prebacuju sa dugih na kratka svetla. Automatska duga svetla nisu novost (ni) kod Opela, ali svakako jesu vrlo korisna stvar.

Pri brzinama ispod 40 kilometara na sat, prilikom skretanja i određenog zakretanja upravljača pale se svetla za skretanje koja imaju za cilj bolju bočnu preglednost kako bi se izbegli pešaci i eventualne prepreke.
Paleta motora vodi poreklo iz PSA grupacije. Čast benzinaca brani trocilindrični agregat zapremine 1.2 litra bez i sa turbinom, sa 81 i 110 konjskih snaga. Dizel motori imaju zapreminu od 1.5 litara i 102, odnosno 120 KS.

Dizel modeli imaju i rezervoar za "AdBlue" zapremine 17 litara.

Na našem testu našao se snažniji dizel. Uz obrtni moment od 300 Nm pri 1.750 obrtaja, pomenutu snagu od 120 "konja" i menjač sa šest brzina jasno je da nema nikakvih poteškoća da ponese 1319 kilograma teški Crossland.

Nešto je tvrđi od francuske braće, ali na (našem) asfaltu mu to sigurno nije mana.

Na lakom ofroud pikniku situacija je, verovatno, drugačija. Iako u teoriji ovo vozilo može da se kreće po svim terenima, treba imati na umu da sa "civilnim" gumama, sa pogonom samo na prednje točkove, krosoveri sigurno neće postizati rekordne rezultate.
Grad je ipak njegova jača strana. Sa dužinom od 4.212 mm i nešto većim odstojanjem od puta, Crossland je odličan i za provlačenje kroz uske jednosmerne ulice i za penjanje na ivičnjake i za odolevanje udarnim rupama.

Do samog kraja testa samo smo potvrdili da je Opel (uz podršku PSA grupacije) dobro odradio domaći zadatak.

Zaista se vidi trud dizajnera sve tri kuće u novoj grupaciji da od iste polazne osnove i od istog genetskog materijala naprave tri automobila različitog duha.

Odlično su skenirali tržište, napravljene su precizne ciljne grupe i Crossland se obraća upravo njima. Urbano, šik, atraktivno, ne kičasto i pretrpano, još multimedijalno i sigurno.
Glavni konkurent na koji svi ciljaju jeste Renault Captur, ali trenutno se evropskom kupcu nudi bar petnaestak malih krosovera što ovu klasu čini prilično prenaseljenom, a borba je oštrija nego u klasičnom "B" ili "C" segmentu.

Razlog je jednostavan, vlada prava manija za ovim vozilima. U trendu su, a i zarada proizvođača na njima je veća nego na recimo modelima "C" segmenta.

Možda krosoveri neće ostaviti dublji trag, možda su prolazna faza u automobilskoj istoriji i možda Crossland neće dostići slavu Mante, Calibre, Kadetta i Astre ali to je ono što će se nositi, pardon, voziti ovog proleća.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Opel Crossland X 1.5 DT Innovation
zapremina motora 1499 ccm
snaga 88 kW (120 KS) pri 3.750 o/min
maks. obrtni moment 300 Nm pri 1.750 o/min
menjač manuelni 6 brzina
dimenzije 4212/1765/1605 mm
međuos. rastojanje 2604 mm
prtljažnik 410/1255 l
masa 1.319 kg
rezervoar 45 l
pneumatici 215/50 R 17
maks. brzina 183 km/h
ubrzanje 0/100 km/h 11,5 s
potrošnja (fabrička) 4,4/3,8/4,0 l/100 km
emisija CO2 105 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: