Automobili

Petak, 19.01.2024.

09:20

Da li je jeftinije voziti benzince, dizelaše ili električne automobile?

Kada se automobil tek kupuje, "strujaši" su uglavnom skuplji od benzinaca i dizelaša, mada se uz subvencije ova razlika može smanjiti. Međutim, postavlja se pitanje kada se ukupni troškovi uzmu u obzir, koji tip automobila se najviše isplati?

Izvor: B92, Revijahak

Da li je jeftinije voziti benzince, dizelaše ili električne automobile?
Foto: Shutterstock/TierneyMJ

Odgovor na ovo u opsežnom istraživanju pokušale su da daju kompanije Leaseplan i ALD Automotive, izveštajem pod nazivom "Mobility Guide 2023".

Prema njihovim podacima, u Nemačkoj kilometar pređen električnim automobilom košta 43 centa, dok sa SUS motorom u proseku košta 44 centa. U obzir se uzimaju nabavna cena, troškovi energije i porezi. Troškovi održavanja i popravaka takođe su obično niži.

U Italiji, Španiji i Švedskoj, električnim automobilom takođe se može uštedjeti oko 1 cent po kilometru, a najveću prednost električni automobili imaju u Belgiji i Austriji sa po 5 centi po kilometru.

U Holandiji i Velikoj Britaniji, SUS motori i EV su izjednačeni.

Osnova je četvorogodišnje vlasništvo i 120.000 kilometara ukupne kilometraže, a troškovna prednost u Nemačkoj bi bila 1.200 evra, dok bi u Austriji i Belgiji iznosila čak 6.000 evra.

Rezultati studije, međutim, nisu svuda u Evropi pozitivni za električne automobile. Tu spada i Srbija, za koju nema podataka o tome koliko bi koštao kilometar pređen EV, ali stoji da infrastrukturu treba dodatno ojačati kako bi električni automobili bili isplativi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: