Može li ovaj VW na struju da natera Nemce da masovno pređu na električne automobile?

Sa početnom cenom koja se uz državne subvencije u Nemačkoj spušta i do 26.000 evra, kompaktni ID.3 je viđen kao ozbiljna alternativa novom Golfu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2020.

09:30

Može li ovaj VW na struju da natera Nemce da masovno pređu na električne automobile?
Foto: VW promo

Nakon svih komplikacija urokovanim softverskim problemima, Volkswagen je u junu počeo da prima narudžbina za modela ID.3 First Edition koji će se prodavati u ograničenom broju.

Za sve ostale kupce koji bi da nabave regularnu verziju Volkswagenovog kompaktnog električnog hečbeka, prodaja ovog vozila u Nemčakoj, ali i mnogim drugim evropskim tržištima počinje 20. jula.
Foto: VW promo
Kako kažu u Volkswagenu, u ponudi će biti sedam paketa opreme, a prilikom kupovine, budući vlasnici će moći i da naruče svu neophodnu opremu za punjenje baterije, kao i specijalne punjače koje mogu da ugrade u svojim garažama ili dvorištima.

Kada je reč o ceni, osnovna verzija ID.3 Pro Performance u Nemačkoj košta 35.575 evra.
Foto: VW promo
To možda ne izgleda malo, ali kada se uračuna maksimalna državna subvencija od 9.480 evra, dolazi se do, za Nemce i te kako pristupačnih 26.095 evra, koliko, otprilike, u toj zemlji košta novi Golf u relativno skromnoj "Life" opremi, sa 1.5-litarskim TSI benzincem sa 130 KS.

Sa druge strane, VW ID.3 Pro Performance ima srednji od tri ponuđena paketa pogonskih baterija, kapaciteta 58 kWh. To je, prema WLTP mernom standardu, dovoljno za autonomiju u vožnji od solidnih 420 km.

Inače, ovaj ID.3 ima elektromotor od 201 KS koji pokreće zadnje točkove, a automobil je kompatibilan sa brzim punjačima do 100 kW.
Foto: VW promo
Volkswagen je ponudio i skuplju verziju sa baterijom od 77 kWh (startuje od 40.936 evra bez subvencija), koja ima autonomiju od čak 550 km.

Nešto kasnije će se na tržištu naći i najpristupačniji ID.3 sa malom baterijom kapaciteta 45 kWh i autonomijom u vožnji od 330 km, a očekuje se da će se sa uračunatim subvencijama ova verzija približiti ceni od oko 20.000 evra.

Na taj način, ID.3 će, barem u ovoj fazi kada Nemačka nudi izdašne finansijske podsticaje, biti veoma primamljiva alternativa novom Golfu i prvi nemački električni model koji bi mogao da natera vozače iz te zemlje da se masovnije okrenu automobilima na struju.
Foto: VW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: