Ronaldo vs FCA – u FIAT štrajkuju, dok Jeep računa profit

Verovatno nijedan fudbalski ili neki drugi sportski događaj nije privukao toliko pažnje u automobislkoj indusutriji kao transfer Kristijana Ronalda iz Real Madrida u Juventus.

Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

U centru pažnje je naravno FIAT, čiji je suvlasnik porodica Anjeli (29% akcija) koja je većinski vlasnik torinske "Stare dame" (64%).

Juventus je platio Realu 112 miliona evra za transfer, a prema prama italijanskom zakonu na transfer plaća i 100% poreza, dok je Portugalac potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 30 miliona evra po sezoni.

To je zasmetalo radnicima FIAT koji tvrde da dok vlasnik "baca" basnoslovne sume novca na fudbalere oni nisu dobili povišicu deset godina.

"Ronaldo će zarađivati 57 evra po minuti, dok ja zarađujem sedam centi", buni se jedan radnik iz fabrike u blizini Napulja.

Još dalje su otišli zaposledni u pogonu Melfi na jugu zemlje, koji su najavili dvodnevni štrajk zbog transfera Ronalda.

Foto: EPA/ARMANDO BABANI
Foto: EPA/ARMANDO BABANI

To je pomalo neočekivano s obzirom da se u tom pogono između ostalog proizvodi model Jeep Renegade, a upravo bi Jeep od cele Fiat Chrysler automobiles (FCA) grupacije trebalo najviše da profitira zahvaljujući Ronaldu.

Portugalac je marketinški magnet, Juventus očekuje da proda na desetine miliona dresova sa njegovim imenom, po ceni od najmanje 100 evra, a na svakom stoji logo upravo kompanije Jeep.

Jeep je pre pet godina prodao 730.000 vozila godišnje, a prošle je do bilo skoro tri puta više (1,9 miliona). Cilj FCA je da do 2022. dostigne 3,3 miliona, a tome će umnogome doprineti upravo dolazak Ronalda i Jeep na njegovim grudima.

Što se tiče samog FIAT, glavni razlog dolaska Ronalda je napad Juventusa na titulu prvaka Evrope. Ako "Stara dama" osvojio Ligu šampiona, zaradiće najmanje 50 miliona evra, samo od titule, a poređenja radi FIAT kao glavni sponzor godišnje daje Juventusu 15 miliona.

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Uz to, vrednost FK Juventus na milanskoj berzi su skočile oko 6% u utorak, kada je potvrđen Ronaldov transfer, a ukupno čak 30% od kako su krenule spekulacije o njegovom dolasku u Torinu.

Naravno, priča ne bi bila kompletna bez najprestižnijeg člana porodice FCA. A to je proizvođač superautomobila Ferrari.

Dolaskom Ronalda najavljeno je da će on postati "ambasador" brenda, tačnije Ferrari će biti njegov sponzor. To se opet sigurno neće svideti zaposlednima u kompaniji, ali ako nešto u savremenom svetu donosi povrat novca, onda je to dobra reklama.

Zašto je Ronaldo bitan za reklamu? Bitan faktor na tom polju su društvene mreže, a tamo Jeep ima tek preko pratilaca, Juventus oko 16 miliona (Twitter i Instagram), a Portugalac više od 200!

Vesti

Srbija dobija 10 brzih punjača, u planu projekat za još 150

U Srbiji ima 148 električnih vozila, više od polovine su automobili, a mogu da koriste ukupno tridesetak punjača, među kojima je samo pet brzih na autoputu i jedan solarni brzi punjač u Beogradu, koji bateriju napune za 30 minuta, rečeno je Tanjugu u Centru za električna i hibridna vozila pri Mašinskom fakultetu.

Vesti sreda 18.07. 11:30 Komentara: 68
strana 1 od 1425 idi na stranu