Studentska formula na sajmu

Grupa studenata sa Beogradskog univerziteta, okupljena u Formula Student tim pod nazivom "Drumska strela" (Road Arrow), predstavila je na 51. Međunarodnom salonu automobila svoje prvo trkačko vozilo. Prilikom obilaska Sajma automobila u Beogradu, ne propustite priliku da posetite i štand ovog studentskog tima.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

14:47

Default images

Tim "Drumske strele" čine studenti inženjerskih nauka, njih 30, koji radom na trkačkom vozilu i primenom znanja sa Mašinskog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka i Saobraćajnog fakulteta predstavljaju Univerzitet u Beogradu među 500 timova na svetu.

Studenti samostalno razvijaju i izrađuju trkačko vozilo koje se zatim takmiči u kvalitetu inženejrskog projekta i na trkačkoj stazi. Pored toga, tim prezentuje i investicioni projekat i troškovnu opravdanost izrade vozila

Ova grupa mladih ljudi izložila je na ovogodišnjem sajmu svoje prvo konstruisano trkačko vozilo – formulu, sa čijim konceptom su osvojili 2. mesto na Formula Student svetskom takmičenju održanom u Velikoj Britaniji 2011. godine.

Premijerno, posetiocima Beogradskog sajma predstavljen je i plan za takmičarsku sezonu 2013. u kojoj su kao jedini predstavnici iz Srbije registrovani na četiri Formula Student takmičenja, što je najambiciozniji korak za srpski tim do sada.

U pitanju su takmičenja u Silverstonu (Velika Britanija) od 3. do 7. jula, Češkoj od 8. do 11. avgusta, zatim u mestima Gijor (Mađarska) od 22. do 25. avgusta i Varano de Melegari (Italija) od 13. do 16. septembra 2013.godine.
Deo tima 'Drumska strela' pored prvog trkaèkog vozila koje su konstruisali
Prema iskustvu tima sa takmičenja iz 2011. i 2012.godine intenzivno se radi na konceptu i konstrukciji novog trkačkog vozila sa unapređenim performansama i karakteristikama.

Ova formula imaće međuosovinski razmak od 1.600 mm i masu od 250 kg, a pogoniće je motor Yamaha R6 radne zapremine 599 ccm. Vozilo će razvijati 60 kW/82 ks pri 1.100 o/min i maksimalni obrtni moment od 65 Nm, dostupan pri 9.000.

Prema rečima konstruktora, formula će biti u stanju da od 0 do 100 km/h ubrza za 4 sekunde, pre nego što dostigne maksimalnu brzinu od 130 km/h.

Vođa tima za 2013. je Milan Caran, a mentor prof.dr Aleksandar Veg.

Studenti su svakog dana tokom trajanja Salona automobila na raspolaganju svim zainteresovanima posetiocima Beogradskog sajma koji žele da saznaju nešto više o njihovom radu i budućim ciljevima, a nalaze se u hali 4, preko puta štanda Opela.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Beogradu 2013.

Pogledajte galeriju fotografija sa ovogodišnjeg sajma automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: