Tata kupuje Jaguar i Land Rover

Odluka Forda mogla bi biti poznata već za dve nedelje, a očekuje se da će Tata platiti milijardu funti (oko dve milijarde dolara) za preuzimanje poznatih Fordovih robnih marki

Podeli

Ford, koji pokušava da se reši britanskih fabrika za izradu luksuznih vozila kako bi se usmerio na restrukturisanje proizvodnje automobila u posrnulim severnoameričkim pogonima, saopštio je da namerava da završi prodaju početkom 2008. godine.

Tata se u kupovini Jaguara i Land rovera nadmeće sa indijskom firmom "Mahindra & Mahindra", i privatnim investicionim fondom "One Equity Partners”.

Glavni savetnik tog fonda je bivši Fordov izvršni direktor Žak Naser, koji je potrošio 3,3 milijarde kompanijinih dolara na preuzimanje Land rovera od nemačkog BMW-a.

Ford je kupio kompaniju Jaguar od britanske vlade 1990. godine.

Ford, koji je izgubio više od 14 milijardi dolara u poslednje dve godine, uložio je velike sume u Jaguar i Land rover, ali se ta investicija nije isplatila.

Mediji tvrde da je Tata ponudila između 1,5 do 2,2 milijarde dolara, dok su analitičari ranije procenjivali da vrednost dva Fordova brenda ne prelazi 1,5 milijardi dolara.

Sindikalni predstavnici radnika u Jaguaru i Land roveru u Britaniji već su podržali udruživanje sa Tatom, u nadi da bi takav ugovor Fordu obezbedio značajan pristup indijskom tržištu automobila, koje beleži visoke stope rasta.

Tata, najveći indijski proizvođač automobila, već ima zajedničko preduzeće s Fiatom za montažu premijum vozila za potrebe italijanske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.