Dacia Jogger dobio samo jednu zvezdicu na EuroNCAP testu, a da uopšte nije ni testiran VIDEO

Zbunjujuće?

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Četvrtak, 14.04.2022.

11:16

Dacia Jogger dobio samo jednu zvezdicu na EuroNCAP testu, a da uopšte nije ni testiran VIDEO
Foto: Dacia promo

Dacia Jogger je još jedan savremeni automobil koji je dobio samo 1 zvezdicu na Euro NCAP testovima. Da li to znači da ovaj automobil nije bezbedan? Odgovor nije tako jednostavan.

Naime, rezultati EuroNCAP testa za nedavno predstavljeni Jogger na prvi pogled mogu biti zastrašujući. U eri kada se ocena od 4 zvezdice čini lošom, automobil namenjen uglavnom porodicama osvojio je samo jednu.

Zaštita putnika procenjena je na 70%, zaštita dece na 69%, a pešaka na 41%, dok su bezbednosni sistemi ocenjeni sa svega 39%. Ovo je ujedno i najniži rezultat od svih automobila koje je EuroNCAP testirao u 2022.

Ali, postoji "kvaka" – EuroNCAP uopšte nije testirao Jogger. Njega je na testu "glimio" Dacia Sandero Stepway: EuroNCAP nije testirao Dacia Jogger - automobil koji ocenjuje - kao što se obično radi. Pasivna bezbednost procenjena je na osnovu modela Sandero Stepway i rezultata testa sudara. Jer Sandero i Jogger su tehnički povezani.

U međuvremenu, Dacia Sandero Stepway, koji je EuroNCAP testirao 2021. godine zajedno sa Loganom, dobio je 2 zvezdice.

Zaštita pešaka i aktivna bezbednost, odnosno sistemi za sprečavanje nesreće, ocenjeni su veoma nisko. I ovde je Jogger pao, ne zato što Dacia ne može da napravi bezbedan automobil, već zbog… cene.

Barem delimično, jer ako automobil treba da bude jeftin, a to je ono što Dacia želi sa modelom Jogger, mora imati ograničenu osnovnu opremu.
Foto: Dacia promo
Bezbednosni sistemi su jedna od skupljih opcija. EuroNCAP, sa druge strane, ocenjuje broj sistema i njihov rad, dok ih Jogger ima malo. Upravo je zbog ove kategorije Jogger dobio jednu zvezdicu

Da stvar bude gora, verzija Joggera sa sedam sedišta stavljena je pod lupu EuroNCAP-a, što znači da je organizacija procenila i bezbednost putnika koji sede u trećem redu.

Tu, kao i u gotovo svakom automobilu ovog i sličnih segmenata, nema ISOFIX priključaka (obično se ugrađuju samo u kombije pune veličine i velika MPV vozila). Takođe nema signalizacije o nevezanim pojasevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: