Latinska Amerika – moguća Meka za električna vozila

Osamdeset odsto vozača u Latinskoj Americi je rado da kupi automobil na električni pogon, pokazuju istraživanja koje je sproveo Nissan.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 10.03.2018.

17:00

Latinska Amerika – moguća Meka za električna vozila
Sao Paulo, Brazil (Foto: Thinkstock)

Južnoamerički kontinent je pomalo zapostavljen od strane proizvođača kada je u pitanju EV segment, koji ubrzano raste u Evropi, Aziji i Severnoj Americi.

Latinska Amerika je uglavnom u zapećku kada su u pitanju nove tehnologije, a tamo je dozvoljena prodaja i dizel i benzinskih motora koji su odavno zabranjeni u ostatku sveta.

Međutim, poslednje studije pokazuju da bi i ovaj deo sveta mogao da odigra bitnu ulogu u dodatnom rastu tržišta EV automobila.

Istraživanje je sprovedeno na skoro 6.000 ljudi starosti 18-65 godina u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji i Peruu krajem februara, a fokus je bio na novim tehnologijama u autoindustriji.

Osam od deset anketiranih je izrazilo volju da kupi električni automobil, a 73% njih misli da punjenje EV vozila košta manje od fosilnih goriva.

Ipak, dve trećine njih smatra i da bi lokacije stanica za punjenje mogle biti komplikovane, a 60% se plaši da domet električnog automobila neće moći da pokrije njihovu dnevnu rutu.

Što se tiče tehnologije samovozećih automobila, samo 35% anketiranih je čulo za to, ali je njih skoro 70% istaklo želju da je koristi kada im je objašnjen koncept.

Velika većina njih smatra da bi to poboljšalo saobraćaj u gradovima, da bi prevoz bio udobniji, te da bi se smanjio broj nesreća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: