Besplatna vožnja Teslom S od Atlantika do Pacifika

Ilon Mask objavio je na svom Twitter nalogu da je njegova kompanija proširila mrežu superpunjača u SAD. Vlasnici Modela S sada mogu da stignu od jedne do druge obale te zemlje koristeći isključivo ove specijalne stanice za brzo punjenje.

Podeli

"Mreža superpunjača sada povezuje Njujork sa Los Anđelesom i trenutno pokriva otprilike, 80 odsto populacije SAD", izjavio je Mask.

Tesla Motors izgradio je u Severnoj Americi ukupno 70 stanica za brzu dopunu baterija.

U planu je da se pokriju gotovo svi veliki gradovi u Sjedinjenim Državama i Kanadi, kako bi vozači mogli da prelaze velike distance između udaljenih mesta, a da pritom ne moraju da plaćaju za utrošenu energiju, s obzirom da je usluga korišćenja superpunjača besplatna za vlasnike Modela S.

Trenutno se na ovim stanicama mogu puniti baterije samo na modelu Tesla S u verziji od 85 kWh. Punjenje traje 30 minuta, a nakon toga automobil je u stanju da pređe oko 270 km.

To u praksi znači da će vozač Tesle S koji krene iz Njujorka u Los Anđeles, da bi prešao razdaljinu između ta dva grada koja iznosi oko 4.500 km, morati da se zaustavi 15-ak puta i da se na stanici za punjenje zadrži oko pola sata pre nego što nastavi put.

Inače maksimalan domet modela Tesla S od 85 kWh sa jednim punjenjem baterija iznosi 426 km. Međutim, ovu distancu moguće je preći samo ako se punjenje obavlja na standardnim punjačima, za šta je potrebno 9 sati.

strana 1 od 11 idi na stranu