Istorija: Kako je rođena i kako se razvijala Fiesta

Nastala 1976. na inicijativu Henrija Forda II, Fiesta danas predstavlja sinonim uspeha i jedan od stubova kompanije Ford. Kroz šest generacija i čak 17 miliona primeraka pronašla je svoje mesto u srcima vozača širom sveta. Ovo je priča o njenom životnom putu, od prvih koraka do pozicije u vrhu sveta automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 08.07.2016.

14:02

Istorija: Kako je rođena i kako se razvijala Fiesta
Milioniti primerak prve generacije izlazi iz pogona u Nemaèkoj

Malo je automobila koji mogu da se pohvale tako dugom i uspešnom tradicijom kao Fiesta. Njeni koreni nastali su početkom sedamdesetih kada je pokrenut tajni projekat nazvan "Bobket".

Namera Forda da konstruiše mali automobil proistekla je iz ambicije tadašnjeg predsednika kompanije Henrija Forda II. Nije dugo trebalo da nakon toga u Evropi i Americi bude započet složeni proces razvoja – od inženjeringa, preko dizajna do pozicioniranja na tržištu.

Početkom sedamdesetih naftna kriza je potresla čitav svet, što je ubrzalo realizaciju Fordove vizije u pogledu malog efikasnog i praktičnog automobila. Od tada do danas, Fiesta je prešla dugačak put i postala jedan od najpopularnijih i najprodavanijih modela u istoriji automobila.

1972.

Fiesta je začeta kao tajni projekat "Bobket".

1973.

Naftna kriza trese čitav svet, što ubrzava Fordovu viziju u pogledu malog efikasnog i praktičnog automobila. Bord direktora daje zeleno svetlo za proizvodnju novog malog modela.

1974.

Počinje izgradnja potpuno nove fabrike u Valensiji površine 2,7 miliona kvadratnih metara.

1975.

Fiesta Mk I
Ime Fiesta za novi model odabrao je lično Henri Ford Drugi. Počinje proizvodnja motora u pogonima u Valensiji.

1976.

Prva Fiesta sišla je 11. maja sa proizvodnih traka fabrike u nemačkom gradu Saarlouis, a do kraja godine proizvedeno je više od 84.000 primeraka. Predsednik Forda i španski kralj Huan Karlos 18. oktobra svečano su otvorili novu Fordovu fabriku u Valensiji.

Mesec dana kasnije, na salonu u Torinu, Ghia je otkrila dva koncepta zasnovana na modelu Fiesta – Corrida i Prima.

1977.

Predstavljen je benzinski motor veće zapremine 1.3 litra za ekskluzivnije verzije – sportsku Fiestu S i luksuznu Fiestu Ghia. Proizvodnja se širi na Ford pogone u Dagenhamu (Engleska), a počinje i izvoz na američko tržište.

Prvo veliko priznanje za Fiestu stiglo je u vidu titule Automobil godine u Španiji.

1978.

Fiesta osvaja nagradu British Design Council Efficiency, a u pripremi je trkačka verzija za Grupu 5 u reli takmičenju.

1979. Prvi milion!

Proizveden je milioniti primerak modela Fiesta. Pored toga, na Monte Karlo reliju debituje specijalna sportska verzija, koja je inspirisala nastanak čuvene Fieste XR2.

1980.

Kako bi Fiesta ojačala sportski imidž, Ford uvodi Fiesta Challenge trke.

1981.

Fiesta XR2 iz 1981.
Stiže čuvena verzija XR2 sa 1.6 motorom, čvršćim oslanjanjem te jedinstvenim aluminijumskim točkovima i stilskim elementima poput upečatljivih dodatnih farova napred.

Iz fabrike u Valensiji izlazi milionita Fiesta proizvedena u Španiji, a iste godine ukupna proizvodnja premašuje dva miliona. Jubilarni primerak izašao je iz Fordovog nemačkog pogona.

1982.

Fiesta je šestu godinu zaredom najprodavaniji automobil u klasi na dva izuzetno važna i velika tržišta – u Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

1983.

Fiesta Mk II
Kucnuo je čas za dolazak druge generacije. Fiesta Mk II je dobila veću i aerodinamičniju karoseriju te efikasnije benzinske motore od 1.0 i 1.1 l. Motor od 1.3 litra uparen je sa petostepenim menjačem, a stigla je i Fiesta 1.6 dizel.

1984.

Nova Fiesta XR2 predstavljena je sa 1.6 motorom i petostepnim menjačem. Dobila je niskoprofinlne gume, kao i unapređene sisteme kočenja i oslanjanja. Produkcija Fieste dostigla je tri miliona primeraka.

1985.

Debituje Ghia Urby Concept, još jedna vizija inspirisana modelom Fiesta.

1986.

Fabrika u Valensiji isporučuje dvomilionitu Fiestu. Predstavljen benzinski motor zapremine 1.4 litra.

1987.

Novost u ponudi je CTX menjač sa kontinuiranom varijabilnom transmisijom. Sa 158 hiljada prodatih jedinica Fiesta je te godine ostvarila najbolji tržišni rezultat u Velikoj Britaniji.

1989.

Fiesta Mk III
Predstavljena treća generacija. Fiesta Mk III je bila prvi mali automobil u Evropi sa ABS sistemom protiv blokiranja točkova pri kočenju, a dobila je i benzinske motore 1.0 i 1.1 koji troše manje goriva. Osim toga, postala je veća i šira, sa dužim međuosovinskim rastojanjem.

Prvi put je uvedena karoserija sa sa 5 vrata, a ponudu su obogatili motori od 1.4 i 1.6 litara koji su već tada ispunjavali norme za 1996. godinu. Nešto kasnije gami se pridružuje i sportska Fiesta XR2i sa 1.6 motorom sa dva bregasta vratila i petostepenim menjačem.

1990.

Na salonu u Torinu otkrivena je Fiesta RS Turbo sa motorom iz modela XR2 pojačanim Garrett turbo punjačem i međuhladnjakom.

1991.

U fabrici u Valensiji svečano je obeležena proizvodnja 3-milionite Fieste u pogonima u Španiji. Te godine Fiesta obara rekord sa 624.186 prodatih jedinica. Prvi put je predstavljena dostavna verzija Fiesta Courier Van.

1992.

Lanisrana Fiesta RS 1800 koju je pokretao 1.8 motor sa 16 ventila. U skladu sa većom snagom poboljšani su stabilnost i upravljanje, a uvedeni su i aluminijumski točkovi sa pet paoka i dodatni krovni spojler. Te godine Fiesta dostiže novi komercijalni vrhunac – prodat je 648.781 primerak.

1993.

Vazdušni jastuk za vozača postaje deo standardne sigurnosne opreme.

1994.

Fiesta ponovo prebacuje pola miliona – te godine registrovano je 548.046 primeraka.

1995.

Na evropskom tržištiu evidentirana je registracija 540.052 Fieste uključujući i dostavnu verziju Fiestu Van.

1996.

Fiesta Mk IV
Dolazak četvrte generacije. Fiesta Mk IV predstavljena je sa novim aerodinamičnim izgledom i ovalnom maskom hladnjaka. Od agregata dostupni su bili 1.25, 1.4 i 1.6 benzinski motori, kao i 1.8 dizel. Dva vazdušna jastuka postali su deo standardne opreme. Te godine prodato je više od 600.000 primeraka, a iz fabrike u Valensiji izašla je 4-milionita Fiesta.

1997.

Na osnovi Fieste, nastao je sportski kupe - Ford Puma.

1998.

Predstavljen Libre Concept utemeljen na Fiesti.

1999.

Na međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu održana je svetska premijera restilizovane Fieste sa novim izgledom, kao i potpuno nove Fieste Sport.

2000.

Ford Fiesta dobija turbodizelaša od 1.8 litara.

2001.

Potpuno nova generacija sa oznakom Fiesta Mk V debituje na salonu u Frankfurtu. Počinje njena proizvodnja u pogonima u Kelnu i Valensiji.

2002.

Fiesta Mk V
Nova Fiesta inicijalno je lansirana sa 5 vrata i novim motorima, uključujući benzince 1.3 Duratec i 1.6 16V Duratec. Gami se pridružuje model sa 3 vrata, a pogonska paleta je obogaćena novim benzinskim 1.4 Duratec i 1.4 TDCi dizelom. Postaje dostupan i EST automatski prenos sa opcijom ručne promene stepena.

Ovu godinu je obeležila i nagrada Zlatni volan koju je Fiesti dodelio nemački Bild am Zontag.

2003.

U Nemačkoj počinje da se održava Fiesta ST Cup.

2004.

Premijera Fieste Junior WRC Concept na Salonu u Ženevi.

2005.

Fiesta ST
Lansirana Fiesta ST sa 150 KS, najsnažnija od svih sportskih verzija do tada. Za nastanak je zaslužan čuveni Ford RS tim. Inače, 2005. je sa 398.931 evidentiranom registracijom bila najbolja godina za Fiestu u Evropi još od 1998.

2006.

Stižu nova poboljšanja u vidu glasovne aktivacije i Bluetooth konekcije.

2007.

U godini jubileja, pojavila se ograničena serija Fiesta Zetec S 30th Anniversary u specijalnoj žutoj boji sa i sa posebno stilizovanim krovom. Iste godine na salonu automobila u Frankfurtu izložen je Ford Verve koncept koji je prilično verodostojno najavio sledeću generaciju.

2008.

Fiesta Mk VI
Svetska premijera nove generacije na Ženevskom salonu automobila. Nakon toga, Fiesta Mk VI kreće s proizvodnjom u Kelnu, Valensiji i Nanjingu (Kina). Novi motori su jači i čistiji – 1.6 Duratec dobija varijabilni razvod ventila, dok 1.6 Duratorq dizel može da se pohvali emisijom ispod 100 g C02 na 100 km.

Stiže i sportska Fiesta ST sa 2.0 motorom i 150 KS, što je dovoljno za maksimalnu brzinu od 208 km/h.

2009.

Pojavljivanje na salonu automobila u Los Anđelesu označava povratak Fieste u Severnu Ameriku.

Sa druge strane okeana, u Evropi, njen izgled nagrađen je Red Dot priznanjem za dizajn. To nije bilo jedino priznanje za Fiestu te godine, pošto je proglašena za Automobil godine u izboru britanskog časopisa What Car?

2010.

Fiesta Sport WRC
Fiesta je u prvom kvartalu bila najprodavaniji automobil na evropskom tržištu. Dizel motor od 1.6 litara dobija injekciju snage i 95 KS, dok je kod tri benzinska agregata smanjena emisija štetnih gasova. Na salonu automobila u Parizu predstavljena je Fiesta RS za WRC Svetski reli šampionat.

2011.

Šesta generacija dolazi do milion proizvedenih primeraka, a jubilarni je sišao sa proizvodnih traka u Kelnu. Pojavljuje se specijalna edicija Fiesta S1600 sa 134 KS. Proslava 35-godišnjice protiče u znaku 15 miliona prodatih Fiesti.

2012.

Fiesta Mk VI 2012. (redizajn)
Novi model dobija moderniji izgled i značajna poboljšanja sa kojima kreće u prodaju u Evropi. Po inovacijama prednjače revolucionarni 1.0 EcoBoost motor, Active City Stop, programibilni ključ My key...

Debi u Los Anđelesu označava još jedan povratak u SAD, dok je na salonu u Ženevi predstavljena Fiesta ST sa 182 KS. Kraj godine Ford je dočekao u posebnom raspoloženju, budući da je Fiesta bila najprodavaniji mali automobil u Evropi.

2013.

Kreće prodaja Fieste ST, a samo u prvih šest meseci Ford je u Evropi primio 10.000 porudžbina, dvaput više nego što je bilo planirano. Fiesta 1.0 EcoBoost proglašena je za ženski automobil 2013. godine, kao i za Automobil godine u "supermini" kategoriji u izboru britanskog magazina What car?

Drugu godinu zaredom Fiesta je najprodavaniji automobil u svojoj klasi u Evropi, zahvaljujući plasmanu od 294.000 jedinica.

2014.

Fiesta Black i Red Edition
Predstavljene još dve lifestyle verzije – Red Edition i Black Edition sa 1.0 EcoBoost motorom od 140 KS koji daje veću specifičnu snagu u odnosu na zapreminu nego Bugatti Veyron.

U prvoj godini globalne prodaje Fiesta ST je pokupila čak 22 nagrade. Više od polovine učesnika od sedme runde FIA WRC reli šampionata takmiči se u Ford Fiesti.

Ford Fiesta i treću godinu uzastopno završava na tronu u klasi malih automobila u Evropi.

2015.

Na Salonu u Ženevi otkrivena Fiesta R2 za reli, sa Ford 1.0 EcoBoost motorom. Osveženje u ponudi stiže u vidu tri nove boje – Magnetic, Candy Red i Silver Silk, zajedno sa unapređenjima u pogledu stila, opreme i komfora. Prema fabričkim podacima, novi 1.5 TDCi dizel u proseku troši samo 3,2 l na 100 km i emituje 82 g CO2/km.

Stižu još dve edicije – Black i White, a Fiesta je četvrtu godinu u nizu najprodavaniji mali automobil u Evropi.

2016.

Fiesta ST200
Ford je predstavio na Salonu u Ženevi novu najsnažniju Fiestu ST200, koja ubrzava do 100 km/h za 6,7 sekundi, a Fordov mališan prolavio je 40 godina proizvodnje i saldo od preko 17,6 miliona prodatih primeraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: