Da li ćemo ikada imati bolje vozače?

Nažalost, kao i sa mnogim drugim stvarima u zemlji, i u vožnju automobila nalazimo se u začaranom krugu jer postoje problemi sa lošim putevima i nesprovđenjem zakona. Ali što je najvažnije, sa nedisciplinovanim vozačima i sa vozačima koji misle da su najpametniji.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

10:06

Default images

Tekst: Nemanja Pantelić, Nenad Ćosić

Takodje, ko uči naše mlade ljude da voze i kako se to u praksi obavlja, veliki je deo problema. Budući vozači ne smeju se obučavati samo da bi položili, već kada se jednog dana samostalno nađu za volanom treba da doprinose boljem i bezbednijem odvijanju saobraćaja.

O teškoćama sa kojima se suočavaju auto-škole kada je reč o novom pravilniku koji stupa na snagu u petak 25. oktobra, kao i generalno o stanju u društvu kada je reč o obuci novih vozača već smo pisali na našem sajtu. Iako većina auto-škola još uvek nije ispunila potrebne uslove, moguće je još danas podneti zahtev za dobijanje dozvole za rad.

Sa svoje strane, vlasnici auto-škola tvrde da će novi pravilnik o uslovima koje moraju da ispune zaustaviti obuku vozača, dok ih MUP optužuje za opstrukciju i uzvraća da su imali dovoljno vremena da se pripreme za nova pravila. Ali, šta je sa kandidatima koji se već nalaze u procesu obuke?

Ukoliko zaključno sa petkom ne polože vožnju, kandidati za dobijanje vozačke dozvole moraće da sačekaju između 30 i 60 dana, koliko traje rok da auto-škole koje su podnele zahtev dobiju dozvolu za rad. U auto-školama kažu da nemaju ništa protiv reforme, da su spremni na saradnju, ali i da zahtevi moraju da budu realni.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova, međutim, optužuju auto-škole za opstrukciju i tvrde da su imale dovoljno vremena da se pripeme. Policija navodi i da je od oktobra 2012. do avgusta 2013. godine samo jedna auto-škola podnela zahtev za dobijanje dozvole. U ovom trenutku zahteve je podnelo 30 od ukupno oko 900 registrovanih škola.

Podsećamo, učionica od najmanje 25 kvadrata, kancelarija za administrativne poslove od osam i bar jedno vozilo za svaku kategoriju nisu jedini uslovi za siguran rad. Auto-škole moraju do kraja 2013. godine da imaju licencirane instruktore, predavače i ispitivače. Agenciji za bezbednost saobraćaja samo u prvih deset dana oktobra prijavilo se 250 instruktora, 50 više nego što im se ranije prijavljivalo mesečno.

I u MUP-u i u auto-školama su saglasni u jednom. Većina gradskih uprava nije izašla u susret i obezbedila im prostor namenjen za poligon, koji mora biti tačno propisanih dimenzija. Da bi se problem prevazišao, MUP predlaže da auto-školama bude omogućeno da obuku u narednih godinu dana izvode na prostoru na kojem su to i dosad radile.

Pogledajte video prilog koji je na ovu temu emitovan na TV B92:



Nadamo se da će se pre svega u interesu budućih vozača kao i onih koji su već započeli obuku rešenje problema ubrzo naći. Međutim, da li će se i kako odredbe novog pravilnika i njihovo sprovođenje odraziti na obučenost mladih vozača i bezbednost saobraćaja, odgovor će nažalost dati vreme i statistika.

Pročitajte više o ovoj temi u posebnom tekstu u našoj rubrici Aktuelno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: